fbpx

“Varuhi vode” so zbrali že okoli 50 tisoč podpisov

Foto: iStock

Civilna iniciativa Za Slovenijo in svobodo je zbrala skoraj 50 tisoč podpisov za vpis neodtujljive pravice do vode v ustavo. V torek jim je po navedbah na spletnem družbenem omrežju Facebook manjkalo le še 2351 podpisov oziroma “varuhov vode”.

Na spletni strani civilne iniciative so pojasnili, da je njihov cilj 50 tisoč podpisov, “saj se 50.000 bolje sliši in vidi kot 47.400, ko bomo predali peticijo za vpis pravice do vode v ustavo”. S tem bi peticijo podpisalo 2,5 odstotka državljanov.

V civilni iniciativi poudarjajo, da pravica do vode v slovenski ustavi ni dovolj dobro definirana, “hkrati pa smo priča pritiskom korporativnega kapitala na privatiziranje vseh virov, ki imajo potencial zaslužka”. Po njihovem se na področju oskrbe z vodo in vodnimi viri v Evropi in Sloveniji dogaja “nekaj strašljivega”.

Pobudniki: Vsakdo naj ima pravico do pitne vode
Pobuda za vpis pravice do vode v ustavo je bila dana že maja 2013 in marca 2014 je skupina 35 koalicijskih poslancev s pobudnikom Branetom Golubovićem vložila predlog za spremembo 70. člena slovenske ustave, v katerega bi se zapisalo, da ima vsakdo pravico do pitne vode in da se oskrba s pitno vodo za prebivalstvo opravlja kot neprofitna javna služba. Na žalost so se pred odločanjem zgodile predčasne volitve, so pojasnili.

Najbrž nikogar ne moti, da bi se pravica do pitne vode zapisala v ustavo, bolj bode v oči določilo, da naj bi oskrbo zagotavljala zgolj … državna podjetja?

Mineva že eno leto od vložitve predloga
Aprila 2015 je bil identičen predlog z drugimi podpisniki za spremembo ustave ponovno vložen. “Mineva eno leto od vložitve predloga, a javnost ne ve, kaj se z njim dogaja. Kdo ga podpira, kaj se dela, kdaj se pričakuje odločanje ipd. To je neodgovorno,” poudarjajo v iniciativi.

Rešitev je po njihovem v hitrem in odločnem ukrepanju državnega zbora. Zato v civilni iniciativi pozivajo poslanke in poslance, da pospešijo že sprožene postopke za spremembo ustave in vodooskrbo zaščitijo pred podeljevanjem koncesij ter o svojih korakih ažurno obveščajo javnost.

N. K., STA