“Varuhi vode” so zbrali že okoli 50 tisoč podpisov

Foto: iStock

Civilna iniciativa Za Slovenijo in svobodo je zbrala skoraj 50 tisoč podpisov za vpis neodtujljive pravice do vode v ustavo. V torek jim je po navedbah na spletnem družbenem omrežju Facebook manjkalo le še 2351 podpisov oziroma “varuhov vode”.

Na spletni strani civilne iniciative so pojasnili, da je njihov cilj 50 tisoč podpisov, “saj se 50.000 bolje sliši in vidi kot 47.400, ko bomo predali peticijo za vpis pravice do vode v ustavo”. S tem bi peticijo podpisalo 2,5 odstotka državljanov.

V civilni iniciativi poudarjajo, da pravica do vode v slovenski ustavi ni dovolj dobro definirana, “hkrati pa smo priča pritiskom korporativnega kapitala na privatiziranje vseh virov, ki imajo potencial zaslužka”. Po njihovem se na področju oskrbe z vodo in vodnimi viri v Evropi in Sloveniji dogaja “nekaj strašljivega”.

Pobudniki: Vsakdo naj ima pravico do pitne vode
Pobuda za vpis pravice do vode v ustavo je bila dana že maja 2013 in marca 2014 je skupina 35 koalicijskih poslancev s pobudnikom Branetom Golubovićem vložila predlog za spremembo 70. člena slovenske ustave, v katerega bi se zapisalo, da ima vsakdo pravico do pitne vode in da se oskrba s pitno vodo za prebivalstvo opravlja kot neprofitna javna služba. Na žalost so se pred odločanjem zgodile predčasne volitve, so pojasnili.

Najbrž nikogar ne moti, da bi se pravica do pitne vode zapisala v ustavo, bolj bode v oči določilo, da naj bi oskrbo zagotavljala zgolj … državna podjetja?

Mineva že eno leto od vložitve predloga
Aprila 2015 je bil identičen predlog z drugimi podpisniki za spremembo ustave ponovno vložen. “Mineva eno leto od vložitve predloga, a javnost ne ve, kaj se z njim dogaja. Kdo ga podpira, kaj se dela, kdaj se pričakuje odločanje ipd. To je neodgovorno,” poudarjajo v iniciativi.

Rešitev je po njihovem v hitrem in odločnem ukrepanju državnega zbora. Zato v civilni iniciativi pozivajo poslanke in poslance, da pospešijo že sprožene postopke za spremembo ustave in vodooskrbo zaščitijo pred podeljevanjem koncesij ter o svojih korakih ažurno obveščajo javnost.

N. K., STA

 • Poštenje velja

  Brez veze

  • mojadezela

   ne ni brezveze, ko boš plačeval korporacijam za našo vodo, ti ne bo več tako brezveze……

 • Veritas

  Ustavo je potrebno najprej finančno rekonstruirati. Potem pa iz tega izpeljati vse drugo.

  • mojadezela

   Kaj ma to veze z vodo???? V ustavo naj se jasno zapiše, da ima vsak državljan RS pravico do zastonj pitne vode!!!!!

   • goldhorn

    Saj jo že danes plačuješ. Se po tvoje cevovodi in ostala infrastruktura sama postavi?

    • Slovenija moja dežela

     v našem koncu smo delali vodovod z brigadami,zastonj delo,vsak je moral prispevati zastonj ure,pomagale so nam še firme,sedaj pa sebomo pod nosom obrisali in bo vse pod okrilje prevzela občina in bo kasirala na račun našega dela. Pa bodi vesel če si lahko

    • mojadezela

     plačuješ dejansko infrastrukturo ne pa vodo…..

   • Veritas

    Itak, da ima zveze… ne vem kje ti živiš, toda na zemlji in v Sloveniji se koriščenje storitev ali produktov ovrednoti v finančnem smislu. Torej denarno.

    Ravno taki kratkovidneži kot si sam predstavljajo največji problem. Stvari je potrebno rešiti v bistvu, ne reševati zgolj posledice. Potrebno je pravilno doreči stvari in potem izhajati iz osnovnih principov ter načel. V tvojem primeru pridemo do hipernormiranosti, ki je idealno gojišče za tiste bolj prefrigane in za pravdanje. To pa pomeni le propad in nazadovanje.

 • Margu501

  Par dni nazaj so prodali Costello v Saudovo Arabijo, pa je vse tiho nobenih protestov. Vlada nas zadolžuje, ko ne bomo mogli več odplačevat dolgov, bodo zahtevali vodo. Kar se že dogaja v Latinski Ameriki.

  • carnium

   Na koliko kamionov pa so naložili izvir, ko so ga peljali v Arabijo?

 • Franci

  žalostno da je za to treba zbirati podpise, vlade po svetu so pokvarjene – denar, denar …, ampak a nimajo otrok in vnukov. Ja očitno samo idioti pridejo vsepovsod na oblast. Naša vlada pa očitno ni nič boljša, ko je potrebno storiti kaj nujnega za SLovenijo, SLovence pa izvlečejo neko neumnost, ki jo prodajo medijem – narod je pa tudi neumen da vse verjame.
  PS – beseda “idiot” je za na žalost veliko politikov pravilna, predvsem zato ker NE znajo misliti samostojno.

 • tanja

  60 odstotkov slovenske vode upravlja Heineken, novo halal Costello pa bodo pumpali iz naših globin zdaj Arabci –
  http://www.siol.net/novice/gospodarstvo/2016/03/voda_costella_v_roke_arabcev.aspx

  • Nata

   Ja……narod pa nič ne ve !! Tale vlada je res nekaj posebnega …………skrivači !!
   Isto bi morali mi, državljani narediti za naše lesno bogastvo !!

  • tarantela

   Pri nas v Sloveniji morajo pa vodo plačevati tudi tisti, ki nimajo vodovoda in so si na lastne stroške uredili zbiralnik deževnice(šterno), se pravi, da morajo plačevati deževnico!!!

  • tarantela

   A njihove migrante naj pa mi oskrbujemo? Banda!!!

  • goldhorn

   Si ti sploh predstavljaš koliko je 60% vse vode? Po moje ne.

   • tanja

    Ni zraslo na mojem zelniku, tako piše v članku na Siolu, ki sem ga linkala:
    …Ko je pivovarski velikan Heineken uspešno prevzel Pivovarno Laško, ni prišel le do dveh uveljavljenih pivovarn, ampak pridobil mnogo pomembnejše pravice do upravljanja kar 60 odstotkov slovenske vode.

    • goldhorn

     Tudi tisti članek na siolu zavaja. Tistih par vrtin še zdaleč ne znese 60%. Pomisli samo koliko rek iz katerih črpamo pitno vodo imamo. Soča napaja pol Goriške, Hubelj Vipavsko dolino,…. Mogoče je s tistimi procenti mišljena le stekleničena voda.

     • tanja

      najbrž, ja.

 • PIA PlA

  Vode si ne sme lastiti nihče. Naravna bogastva, ki so nujno potrebna za življenje, so last vseh, ne vlade ne posameznikov. Če pride do suše, bomo mi žejni, vodo bodo pa pošiljali Arabcem. Hallo?

  Slovenijo nam razprodajajo, sadove žuljev nas in naših prednikov so si prisvojili, razgrabili in razdelili so si našo lastnino, ni jim mar za nas in naše otroke ne za slovensko zemljo, so vedno bolj primitivni in pokvarjeni; čas je, da razjahajo konja. Iz odličnega plemenitega konja so naredili kljuse, ki komaj še diha.

  • Slovenija moja dežela

   treba jih je vržt iz sedla

 • Slovenija moja dežela

  Bravo,naj še nekdo objavi,koliko je dejansko gospodinjstev v Slo brez pitne vode
  je pa to lep primer,kako se lahko pozove prebivalstvo k zbiranju podpisov,tak način bi se lahko uporabil za zbiranje podpisov,proti naseljevanju migrantov

 • Osti jarej

  ..50 jurjev podpisov so zbrali…SRAMOTA FOLK!! SRAMOTA!!!…moralo bi jih biti vsaj pol milijona….

 • rrrrr

  Tile kekci imajo že naziv tak, kot da bi ustanavljali novo sestrinsko stranko ob bok Združeni levici: ZA SLOVENIJO IN SVOBODO! Zelo sveže, originalno in napredno. Kot da bi na sveže ušli hišniku iz Muzeja revolucije v Tivoliju. Pravzaprav jih najlaže opišemo kot tiste koristne osebke iz zelo dobrega srbskega TV filma: Čuvari plaže u zimsko doba ( Čuvaji plaže pozimi).

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!