fbpx

[Video] Fantastičen izum: Morski koš, ki posesa morsko umazanijo

Foto: printscreen/Youtube

Morski koš sta izumila deskarja iz Avstralije. Ta deluje na podlagi tlačilke, ki posrka umazanijo iz vode v plavajoči koš za smeti. Namenjen je predvsem marinam, kjer plava največ smeti in drugih nevarnih odpadkov. 

Po morjih in oceanih plava kar osem ton smeti, kar je dovolj, da bi z njimi zapolnili vsako ped celotne svetovne obale. Za odkritje morske čistilne naprave sta zaslužna dva deskarja iz Pertha v Avstraliji, poroča Daily Mail.

Ekološki izum se sicer ne bo mogel kosati z “otoki smeti”, ki krožijo po oceanih z morskimi tokovi, vendar bo lahko uspešno očistil pristanišča in marine.

Konec onesnaženih območij
Inovatorja Peter Ceglinski in Andrew Turton sta za razvoj morskega koša porabila štiri leta, po njunem pa bo proizvod pripomogel h koncu onesnaženosti v morjih. Koš je sestavljen iz cevi, ki plava navpično, njen vrh pa je na vodni gladini. Vodna črpalka na obali ustvari tok, ki vodo in smeti nato usmerja v koš. Te se ujamejo v posebno vrečo za odpadke, vodo pa izčrpa nazaj v morje.

Morski koš lahko deluje 24 ur na dan in je po besedah izumiteljev enostaven za praznjenje. Njegova cena se vrti okoli 3300 evrov, za uresničitev ideje pa njena razvijalca potrebujeta 200 tisoč evrov začetnega kapitala. Kupci ga bodo lahko imeli že prihodnje leto.

Za čistejša morja z zdravim življenjem
Ceglinski, ki je večino otroštva preživel v morju, pravi, da “ni hujšega kot biti obkrožen s plastičnimi odpadki. /…/ Morski koš je revolucionarna čistilna tehnologija, ki bo pomagala ustvariti bolj čista morja in oceane z bolj zdravim morskim življem,” je še pojasnil, čemu si je želel očistiti obalo. Marine in pristanišča oz. kraji, kjer ni razburkanega morja, so po njegovem idealno mesto za morski koš.

Odstrani od plastike do odpadnih olj in detergentov
Morski koš ujame vse, kar plava na površju vode – od plastike in papirja do olja in detergentov. Deluje 24 ur na dan, 7 dni v tednu, 365 dni v letu. Cilj razvijalcev morskega koša je tudi njegova proizvodnja iz odpadne plastike, ki jo ujamejo drugi morski koši, kar je lep primer recikliranja.

M. P.