[VIDEO] Izredno stanje: “Grožnja, da vas zadenejo razbitine, je izjemno velika”

Foto: epa

Fidži je prizadel najmočnejši tropski vihar doslej. Neurje 5. kategorije je glavni otok Viti Levu doseglo ponoči. Na otoku so bili odpovedani vsi leti, vzpostavljena so bila zavetišča, oblasti pa so za zvečer razglasile policijsko uro.

“Soočamo se s preizkušnjo najhujše vrste,” je povedal premier Voreqe Bainimarama. “Moramo držati skupaj kot ljudje in skrbeti eden za drugega. Bodite pozorni in bodite pripravljeni,” je pozval premier.

Vetrovi več kot 200 kilometrov na uro
Močan tropski vihar Wilson, katerega vetrovi v povprečju dosegajo 220 kilometrov na uro in sunke do 315 kilometrov na uro, je prvi vihar 5. stopnje, ki je kdajkoli prizadel Fidži. Nacionalni urad za krizno upravljanje je sporočil, da so v državi z okoli 900 tisoč prebivalci vzpostavili 758 evakuacijskih centrov.

Wilson je največ škode povzročil na severnem delu otočja. Po neuradnih podatkih naj bi s podrtimi drevesi in odkritimi strehami povzročil gmotno škodo.

Premier poziva prebivalce, naj ostanejo doma
Vlada je za danes zvečer po vsej državi razglasila policijsko uro, premier pa je prebivalce pozval, naj ne zapuščajo domov. “Grožnja, da vas zadenejo razbitine, je izjemno velika,” je dodal.

Vihar se sicer že teden dni smuka okoli južnega Pacifika. Na območju so viharji pogosti, njihov vpliv pa je težko napovedati; včasih huda neurja povzročijo veliko škode, spet drugič pa vihar za seboj pusti relativno malo škode.

N. K., STA