[Video] Na jugu Istre se dogaja pravi prekomerni izlov orad

Foto: Facebook morskiHR

Zaskrbljeni bralci hrvaškega jadranskega portala Morski HR kritično opozarjajo, da se športni ribiči pripravljajo na velik ulov orad na področju južne Istre. Pri tem pa poudarjajo, da že vrsto let prihaja do prekomernega ulova, saj ni zadostne kontrole, ki bi to preprečila. 

Posamezniki na družbenih omrežjih se radi pohvalijo z večjimi primerki rib, ki jih ulovijo, čeprav je dnevna kvota na športnega ribiča zakonsko določena na 5 kilogramov rib in eno trofejno.

S prekomernim ulovom sta sicer seznanjena ribiška inšpekcija in pristojno kmetijsko ministrstvo. V luči tega je mogoče slišati konkretni predlog, kako preprečiti prevelik ulov in sicer s pomočjo dronov, ki bi leteli proti jugu Istre. Situacija je več kot resna, saj nekateri brezobzirni posamezniki na dan ulovijo preko 50 kg.

Po navedbah vira, ki je pred dnevi uspel posneti ribiče na delu, je mogoče opaziti, da gre za masovno dejavnost, ki bo imela posledice na že tako osiromašeno Jadransko morje. Na jugu Istre namreč nekateri posamezniki ulovijo 10-krat več orad, kot je dovoljeno. Glede nato, da so polovila, ki prekomerno lovijo, pljujejo v smeri rta Kamenjak, je mogoče sklepati, da tukaj očitno kontrole skoraj ni. Po besedah bralca večina teh plovil prihaja iz Medulina, Ližnjana, Banjol, Premanture ali bližnjih krajev, njihov vrhunec pa je nekje okoli 10. novembra. Takrat namreč zaslužijo največ.

 

Iz pristojnega ministrstva so sporočili, da so ob prejetju nedavnih fotografij in posnetkov poslali dodatno kontrolo, ob tem pa poudarili, da se na morju redno nadzira gospodarski in športni ribolov. Ti so seveda izjavili, da opravljajo svoje delo in pri inšpekcijskih pregledih rekreacijskega ribolova ni bilo zaznati kršitev predpisov, saj naj bi vsi imeli ustrezna dovoljenja, ulov pa ni presegel dovoljenih zakonsko določenih kvot.

Hana Murn

 • Unikatna

  Premajhne kazni so. Zakaj ne določijo koliko kg se lahko ulovi dnevno.

  • Skrajno Desni

   Jaz bi določil, koliko kilogramov plastike si ulovil v morju toliko kilogramov rib lahko ujameš.

   • Unikatna

    To bi bila zelo pametna določitev….

 • SF32

  Resnica je, da se na športne in rekreativne ribiče po krivici prelaga krivda za vse, kar v resnici zagrešijo tisti, ki se ukvarjajo z gospodarskim ribolovom, sodelujejo pa tudi podkupljeni policisti in inšpektorji. Največji krivec za tako stanje je država, ki gospodarskim ribičem na nekaterih področjih zaradi tradicije (iz časov, ko so še veslali s čolni) dovoli ludar (tramato-vrv s trakovi ni jo vlečeta dve barki in plaši ribe), ki jo neodgovorni pokvajeni pohlepneži kombinirajo z migavico – mrežo za manjšo plavo ribo… Z ludarjem splašijo ribo v zaliv, nato pa rta do rta potegnejo migavico in ribo stuskajo proti obali. Znana je tudi kombinacija s potapljači, ki skrbijo, da se mreža na dnu ne zatika, ki imajo pri sebi tudi puške za primer, da bi kak spodoben primerek uspel pobegnit… Zadeva ima ljudsko ime “hirošima”…
  Potem pa inšpektor preganja starše otrok, ki v kempu brez dnevne karte za 70 kun, mečejo trnek s kruhom v prazno morje…

 • Andreja Knego

  Upam, da se nad prevelikim ulovom ne pritožujejo tisti, ki jih imajo radi velikokrat na krožniku!