fbpx

[Video] Na jugu Istre se dogaja pravi prekomerni izlov orad

Foto: Facebook morskiHR

Zaskrbljeni bralci hrvaškega jadranskega portala Morski HR kritično opozarjajo, da se športni ribiči pripravljajo na velik ulov orad na področju južne Istre. Pri tem pa poudarjajo, da že vrsto let prihaja do prekomernega ulova, saj ni zadostne kontrole, ki bi to preprečila. 

Posamezniki na družbenih omrežjih se radi pohvalijo z večjimi primerki rib, ki jih ulovijo, čeprav je dnevna kvota na športnega ribiča zakonsko določena na 5 kilogramov rib in eno trofejno.

S prekomernim ulovom sta sicer seznanjena ribiška inšpekcija in pristojno kmetijsko ministrstvo. V luči tega je mogoče slišati konkretni predlog, kako preprečiti prevelik ulov in sicer s pomočjo dronov, ki bi leteli proti jugu Istre. Situacija je več kot resna, saj nekateri brezobzirni posamezniki na dan ulovijo preko 50 kg.

Po navedbah vira, ki je pred dnevi uspel posneti ribiče na delu, je mogoče opaziti, da gre za masovno dejavnost, ki bo imela posledice na že tako osiromašeno Jadransko morje. Na jugu Istre namreč nekateri posamezniki ulovijo 10-krat več orad, kot je dovoljeno. Glede nato, da so polovila, ki prekomerno lovijo, pljujejo v smeri rta Kamenjak, je mogoče sklepati, da tukaj očitno kontrole skoraj ni. Po besedah bralca večina teh plovil prihaja iz Medulina, Ližnjana, Banjol, Premanture ali bližnjih krajev, njihov vrhunec pa je nekje okoli 10. novembra. Takrat namreč zaslužijo največ.

 

Iz pristojnega ministrstva so sporočili, da so ob prejetju nedavnih fotografij in posnetkov poslali dodatno kontrolo, ob tem pa poudarili, da se na morju redno nadzira gospodarski in športni ribolov. Ti so seveda izjavili, da opravljajo svoje delo in pri inšpekcijskih pregledih rekreacijskega ribolova ni bilo zaznati kršitev predpisov, saj naj bi vsi imeli ustrezna dovoljenja, ulov pa ni presegel dovoljenih zakonsko določenih kvot.

Hana Murn