[VIDEO] Neverjetno odkritje astronomov: So vesoljci od nas oddaljeni le 40 svetlobnih let?

Datum:

Znanstveniki so odkrili tri planete v velikosti Zemlje, na katerih so temperature ravno pravšnje za nastanek življenja. Zvezda, podobna našemu soncu, ki jih obdaja, se nahaja 40 svetlobnih let stran. Astronomi napovedujejo, da bo že kmalu znano, ali so novo odkriti planeti tudi poseljeni.

Na planetih, ki so v velikosti Zemlje in se nahajajo v območju Zlatolaske,  ni niti prevroče niti premrzlo, zato se lahko vzpostavijo pogoji za nastanek življenja. Zvezda, ki jih obdaja, se nahaja 40 svetlobnih let stran. Eden iz mednarodne ekipe astronomov, ki so našli planete je za Dailymail pojasnil, da omenjena zvezda dosega približno eno osmino velikosti našega sonca. Podrobnejša analiza je pokazala, da imajo trije planeti podobno velikost kot Zemlja.

Prvi tovrstni primer v zgodovini astronomije
Takšne zvezde so v Rimski cesti zelo pogoste in imajo zelo dolgo življenjsko dobo, vendar je to prvi primer, da so bili okoli nje najdeni planeti. Leži v ozvezdju vodnarja. Kljub temu da se nahaja tako blizu Zemlje, je zvezda preveč obdana z dimom in preveč rdeča, da bi jo lahko videli s prostim očesom ali amaterskim teleskopom.

Planete so videli iz Čila
Astronomi so pri najdbi planetov uporabili 60-centimetrski teleskop, ki se nahaja v Čilu. Menijo, da so lahko vsi trije planeti z možnostjo bivanja, zato jih bodo še naprej raziskovali. Ker je ta sončni sistem relativno blizu, bodo kmalu lahko zaznali morebitno prisotnost atmosfere, prav tako bo kmalu znano, ali tam bivajo tudi živa bitja.

“Sedaj lahko proučujemo njihovo klimo in sestavo in kmalu bomo lahko ugotovili, ali so planeti poseljeni,” je pojasnil astronom Julien de Wit. Ob tem je dodal, da so vse te stvari dosegljive tukaj in zdaj. Takšen dosežek je poimenoval kar “jackpot” v astronomiji.

N. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...