[Video] Orli, ki lovijo drone. Kdo bo zmagal?

Vir: EPA

Danci se soočajo z neobičajnim problemom. Grozi jim veliko število brezpilotnih letalnikov oziroma t. i. dronov, ki v bližini letališč motijo pilote potniških letal. Piloti opazijo približno 100 brezpilotnih  dronov na mesec, kar pa pri oblasteh že vzbuja skrbi, saj le-ti predstavljajo neposredno nevarnost za potnike na letalih.

Medtem ko danske oblasti razmišljajo o sofisticiranih rešitvah za ta problem, so danski policisti že našli rešitev. Načrtovano rešitev, ki bi drone prizemljila s pomočjo tehnologije, bi lahko zamenjali kar orli, poroča CNN.

Posnetek iz Avstralije, ki prikazuje, kako bi lahko orli lovili drone tudi na Danskem.

Starodavna rešitev za moderni problem
Soustanovitelj družbe “Varuh od zgoraj” Ben de Keijzer trdi, da so orli zaradi svojih lastnosti še posebej primerni lovci na drone. “Dve najpomembnejši karakteristiki teh ptic sta njihova moč in hitrost,” je prepričan de Keijzer.

Do sedaj je bilo za problem z droni predlaganih veliko rešitev. Strokovnjaki so razmišljali o laserjih, s pomočjo katerih bi lahko dronova vezja z velike razdalje stalili, pa tudi motilnike signala, ki bi prekinili povezavo med pilotom in dronom. Drone bi lahko tudi raketirali, čeprav so to rešitev zaradi potencialno visoke kolateralne škode že zavrnili.

Ž. K.