[Video] Se nam obeta nov protest? Primc pravi, da ko gre za velike stvari, ni predaje

Ljubljanski svetnik Aleš Primc (Foto: STA)

“Če delaš stvari, s katerimi potencialno ogrožaš 90 procentov pitne vode (Ljubljančank in Ljubljančanov), je to v nasprotju z zagotavljanjem pravice do čiste pitne vode, ki jo imamo vse državljanke in državljani. Gradnja tega kanala je zato neodgovorna, škodljiva, protiustavna, predvsem pa nepotrebna,” je prepričan ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc, ki meni, da bi bil potreben veliki ljubljanski upor proti županu Zoranu Jankoviću. 

Za ponedeljek je bila napovedana izredna seja, na kateri bi se razpravljalo o vprašanju gradnje spornega kanala C0, a do seje ni prišlo. Tako je ljubljanski župan Zoran Janković dosegel še enega izmed svojih ciljev. Janković je na lastno pest ocenil, da odločanje o pitni vodi ni dovolj pomembno, saj pred sabo vidi le lastne cilje, zato je pozval mestne svetnike iz Liste Zorana Jankovića, Gibanja Svoboda in SD-ja, da se seje ne udeležijo. Ljubljanska mestna opozicija je na izredni seji kljub nesklepčnosti predstavila stališča proti obstoječemu povezovalnemu projektu kanal C0.

Večina se boji razprave o prvorazredni temi
“Pokvarjenemu Jankoviću ne smemo dovoliti, da zastrupi ljubljansko vodo. Potreben bo Veliki Ljubljanski upor proti Jankoviću in za zaščito čiste pitne vode,” je prepričan ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc, ki je bil na nedavni izredni seji mestnega sveta kritičen na račun problematike in sprenevedanju večine v svetu, ki se jim na razpravo sploh ne zdi vredno priti. Primc je v uvodu svojega govora pred tistimi svetniki, ki so si na sejo upali priti, povedal, da tukaj ni govora o neki nepomembni temi, drugo-, tretje-, četrtorazredni temi. Govora je namreč o čisti pitni vodi, ki je najbolj osnovna dobrina in potreba vsakega človeka. “Probajte biti nekaj ur brez vode, probajte biti kakšen dan ali dva brez vode, pa boste videli, kako to izgleda. Pogovarjamo se o tem, da se lahko zgodi, da bomo zaradi gradnje kanala skozi vodovarstveno območje tedne in tedne, če ne mesece in leta v Ljubljani brez čiste pitne vode,” je dejal. Ker se je povedano očitno zdelo smešno dvema svetnikoma Gibanja Svoboda, je Primc pristavil, da verjame, da jima ne bo toliko smešno, če bosta ali pa njuni potomci ostali brez vode zaradi teh odločitev.

V nadaljevanju je poudaril, da ga glede na to, da je govora o pomembni temi, kot demokrata čudi, zakaj dvorana ni polna. “Če se večina v mestnem svetu z nami ne strinja, nas lahko kadarkoli preglasi. Ta je namreč na volitvah dobila več glasov kot manjšina. Ampak, zakaj se bojite razprave o prvorazredni temi? Še posebej, če ste tako prepričani, da imate prav. Jaz tega ne razumem. Predstavite argumente MOL, javnosti, lastnikom zemljišč pa bo vse v redu in bomo z velikim soglasjem gradili za čisto pitno vodo za naslednja stoletja,” je izpostavil in dodal kritiko, ker se Gibanje Svoboda ni oglasilo, ko se je policija spravila nad lastnike zemljišč.

Svetnik je povedal, da ga skrbi, kako se bo v tem mestnem svetu delalo naprej. Zadnjič so imeli namreč sejo, na kateri opoziciji ni bilo dovoljeno razpravljati. “Danes imamo sejo, ki jo sklicala opozicija, ki jo je koalicija Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda naredila nesklepčno in s tem neslišno za javnost. Temu se reče diktatura, to je totalitarizem. Se pravi, popolno zatiranje drugače mislečih. Vemo, kam je pripeljal fašizem, nacizem, komunizem. Hočemo to ponovno v Sloveniji? Imamo izkušnjo nedaleč nazaj zatiranja drugače mislečih. Moj prvi apel je koalicija Jankovića in Gibanja svoboda, če imate argumente, jih povejte, ne bojte se,” je pozval Primc in dodal, da naj s tem ustvarijo vsaj videz demokratičnosti.

Primc je izpostavil prepričanje, da se z zatiranjem opozicije, zatira tudi volivke in volivce. “Če beremo slovensko ustavo nobeden izmed nas ni svetnik volivk in volivcev, ki so ga izvolili, ampak vseh Ljubljančank in Ljubljančanov. Posledično s tem, ko vas ni tukaj, zatirate vse Ljubljančanke in Ljubljančane. Popolno nespoštovanje procedure demokracije,” je dejal in spomnil na znano reklo, da demokracija stoji in pade na proceduri. “To, kar vi delate, je, da uničujete in zagotavljate padec demokracije. S tem tudi znižujete svojo verodostojnost in kvaliteto svojih odločitev. Saj, čemu je namenjena demokratična razprava? Iskanju najboljših rešitev.” S tem ko se se po besedah Primca nočejo pogovarjati, le kažejo, da sploh nočejo najboljših rešitev. “V Ljubljani moramo zagotoviti čisto pitno vodo za nas in za tiste, ki bodo živeli za nami. Ko gradimo kanalizacijsko cev, se ne pogovarjamo le o danes, ampak tudi o jutri, pojutrišnjem in o popojutrišnjem,” je pojasnil in dodal, da ena večina v mestnem svetu nima pravice s svojo odločitvijo zastrupiti Ljubljančank in Ljubljančanov.

Ko gre za velike stvari, ni umika, ni predaje
“Če se ta voda umaže, s čim jo boste nadomestili, vodonosnik, nad katerim želi Janković speljati kanalizacijsko cev, namreč zagotavlja 90 odstotkov vode za Ljubljančanke in Ljubljančane. Ta vodni vir nima alternative, potem pa slišim argumente, ta kanal je najcenejša možna rešitev. Ko ni alternative, ni najcenejše možne rešitve! Potrebno je izbrati pravo rešitev. Samo naj se dogodi malo močnejši potres, pa bomo imeli poleg škode, še onesnaženo vodo,” je poudaril kritično.  Primc je spomnil, da smo imeli referendum o pitni vodi, pravico do nje pa smo vpisali v Ustavo RS. “To, kar delate, je v neposrednem nasprotju s 70.a členom Ustave. Če to ni v nasprotju, ne vem, kaj bi bilo lahko,” je bil jasen Primc. Če delaš stvari, s katerimi potencialno ogrožaš 90 procentov pitne vode, je to v nasprotju z zagotavljanjem pravice do čiste pitne vode, ki jo imamo vse državljanke in državljani.” Gradnja tega kanala je zato po besedah Primca neodgovorna, škodljiva, protiustavna, predvsem pa nepotrebna. “Kanal čez vodonosnik ni nič druga kot tranzit dreka. Na tem območju ni priključkov na kanalizacijo, delate trazit čez najbolj z vodo bogatim delom Ljubljane. Moj predlog je, da se naredi novo najmodernejšo čistilno napravo na Brodu in ne bo potreben noben tranzit. A je to vprašanje, ki ga ne smem postaviti?” je zatrdil in v zaključku svojega govora obljubil, da se bo boj za čisto pitno vodo nadaljeval. “Tega ne vidimo kot željo, da vam nasprotujemo, ampak naše poslanstvo in odgovornost do nas, do naših staršev, otrok, vnukov. Ko gre za velike stvari, ni umika, ni predaje,” je prepričan Primc.

Sara Kovač