fbpx

[Video] Slovenski znanstveniki o spolnem življenju pajkov: Pajki se med seboj oralno zadovoljujejo

Foto: Youtube

Slovenski znanstveniki so odkrili presenetljivo podrobnost spolnega življenja pajkov. Majhni členonožci naj bi se med seboj oralno zadovoljevali – tako naj bi samci hoteli vplivati na to, da bi jih samice preferirale pred drugimi partnerji. Kako predvidljivo! Skoraj človeška oblika spolnega vedenja je v popolnem nasprotju z do sedaj odkritimi spolnimi praksami pajkov, ki vključujejo pohabljenje genitalij in spolni kanibalizem. 

Vedenje so odkrili na Darwinovem drevesnem pajku (Caerostris darwini), in sicer na vrsti z Madagaskarja. Pri večini vrst pajkov so samice veliko večje od samcev, zato spolni odnos pogosto postane zelo nasilen, kar pa ne velja v tem primeru. 

“Videti je, da je oralni spolni kontakt pri tej vrsti obvezen del spolnega vedenja, saj so ga samci izvajali pred, med in po parjenju, tudi do stokrat pri posameznem parjenju,” je odkritje komentiral Matjaž Gregorčič, prvopodpisani pod raziskavo.

Pajek, ki plete najmočnejše mreže na svetu
Do odkritja ni prišlo po naključju, raziskovalci so namreč že predhodno odkrili, da prede prav dotična vrsta pajka največje in najmočnejše mreže na svetu. Mreže so velike več metrov, nitke, iz katerih so spletene, pa so močnejše od kevlarja, materiala, iz katerega so izdelani neprebojni jopiči.

Gregorič in drugi so prepričani, da do zanimivega spolnega vedenja morda prihaja zaradi ustvarjanja kemijskega okolja, ki daje prednost spermijem točno določenega samca. Oralni seks je v živalskem svetu redek pojav. Le-temu podobno vedenje naj bi bilo opaziti predvsem pri sesalcih, kot so makaki, lemurji, bonobi, hijene, gepardi, levi, delfini in netopirji.

Ž. K., STA