[VIDEO] Vodostaj jezera drastično padel in razkril 50 let staro skrivnost

Foto: youtube

V Bosni in Hercegovini je presahnilo jezero in razkrilo potopljeno vas izpred petdeset let. Leta 1968 so namreč zaradi gradnje umetnega jezera pod vodo ostale številne hiše in dvorišča.

Zaradi letošnje suše v v BiH je vodostaj tamkajšnjih jezer močno padel. Največ zanimanja pa je pritegnilo Bilećko jezero, kjer so našli ogromno potopljenih hiš, vodnjakov in dvorišč, poroča Večernji list.

Ljudje so se izselili zaradi gradnje umetnega jezera
Slednje so namreč potopili z namenom, da bi ustvarili akumulacijsko jezero – umetno jezero. To nastane tako, da se z jezom pregradi odtekajočo vodo reke in njenih pritokov. Primarno se takšno jezero uporablja za hidroelektrarne, melioracijo ali namakanje kmetijskih površin.

Starejši vaščani se še vedno spominjajo prebivalcev potopljene vasi, ki so morali za vedno zapustiti svoje domove zaradi gradnje jezera. Prav tako se še vedno spominjajo, kako so bile hiše in ostali objekti razporejeni.

Ta najdba pa ni redka, saj je to letos že drugič, da so našli ostanke hiš v jezeru na območju BiH. Februarja je imelo jezero Rama drastično nizek vodostaj, kjer so bili vidni ostanki vasi podobno kot v Bilečkem jezeru.

D. Š.

 • Janez

  Narava bo pokazala napake človeka,ki jih je naredil brez pameti.

 • dr Janez Sveti

  Ruševin je Bosna polna in te niso nič posebnega. Če želite narediti nekakšen pameten in berljiv prispevek, bi našli ljudi, ki so živeli v teh hišah in njihova zgodba bi bila vredna objave.
  DR Janez Sveti svetovalec uoprave

 • črnaovca

  Odlično saj res nisem vedel kako nastane umetno jezero, sem mislil da se tako imenuje ker ga je naredil kak umetnik. Pišete kot da je to neko čudo. Malo pobrskajte po preteklosti v Velenju kjer se je zaradi rudarjenja pogrznil cel hrib z vasjo in cerekvijo vred. Zakaj mislite da so v Šoštanu naredili novo cerkev in preselili pokopališče?