fbpx

Znanstveniki opozarjajo: Močan potres v letu 2018 bo ogrozil milijardo ljudi

Foto: epa

Znanstveniki opozarjajo, da bi lahko zaradi nihanja v hitrosti rotacije Zemlje lahko prišlo do uničujočih potresov po vsem svetu, zlasti na najbolj poseljenih tropskih območjih.

Roger Bilham z univerze v Koloradu in Rebecca Bendick z univerze v Montani sta svoje ugotovitve predstavila in objavila na letošnjem srečanju Ameriškega geološkega združenja, ki je potekalo oktobra. Glede na rezultate trdita, da prihaja do manjših sprememb v rotaciji Zemlje, ki bodo povzročile spremembe v dolžini dneva za približno eno milisekundo. A ta majhna sprememba bi lahko bila odgovorna za katastrofo velikih razsežnosti. Povzročila bi namreč velike energijske spremembe pod površjem planeta.

Po teoriji naj bi upočasnitev povzročila spremembo oblike Zemljinega trdega notranjega jedra, to pa bi nato vplivalo na tekoče zunanje jedro, na katerem počivajo tektonske plošče, ki tvorijo zemeljsko skorjo. Učinek je večji na tistih tektonskih ploščah, ki so v bližini najbolj poseljenih območij ob ekvatorju. Tam živi kar milijarda svetovne populacije, piše ruski RT.

Foto: epa

Zemlja nas opozori pet let prej
“Povezava med Zemljino rotacijo in potresno aktivnostjo je zelo močna in zato predvidevamo, da lahko prihodnje leto pričakujemo večje število močnih potresov,”
je za The Guardian dejal Bilham. Do takšnega zaključka so znanstveniki prišli po letih raziskav.  Pod drobnogled so namreč vzeli potrese, ki so bili od začetka 20. stoletja jakosti 7 ali več po Rihterjevi lestvici. V tem časovnem okviru so znanstveniki zaznali pet obdobij, ko je seizmično delovanje znatno večje in se pojavlja vsakih 32 let. Zadnja upočasnitev se je zgodila pred štirimi leti.

“V tem periodnem obdobju, je bilo okoli 25 do 30 močnejših potresov na leto. V ostalem časovnem obdobju jih je bilo le okoli 15. Sporočilo je zelo neposredno: Zemlja nas pet let prej opozori na potrese v prihodnosti,” je še dejal Bilham.

Letos “le” šest, drugo leto tudi do 20 potresov
Na primer. Potres leta 2010 z magnitudo 7 je ubil več kot 100 tisoč ljudi na Haitiju, medtem ko je zaradi potresa z magnitudo 9 na Japonskem leta 2011 umrlo 18 tisoč ljudi. A takrat je prišlo tudi do cunamija in jedrske krize na Japonskem. Mehiko, Irak in Iran so prav tako prizadeli uničujoči potresi v zadnjih mesecih, a lahko zbledijo ob napovedi, kaj lahko pričakujemo drugo leto.

Bilham je prepričan, da lahko drugo leto pričakujemo večje število uničujočih potresov in da letos ti še niso doživeli vrhunca. Letos smo namreč imeli le okoli šest hudih potresov, medtem ko bi jih lahko bilo drugo leto 20.

B. O.