fbpx

Znanstveniki o koncu sveta: To so največje grožnje za človeštvo

Foto: Wikimedia commons

Izbruh supervulkana, ki uniči človeštvo in povzroči konec sveta. Morda se sliši kot odličen predlog za nedeljski filmski večer, a znanstveniki opozarjajo, da je to pravzaprav res mogoče. Obstaja namreč kar nekaj scenarijev, ki se sicer zdijo popolnoma filmski, a lahko povzročijo konec sveta.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Izbruh supervulkana
Supervulkani so znani po tem, da lahko v zrak izbruhnejo več kot 1000 kubičnih metrov materiala. So kar tisočkrat večji od izbruha Svete Helene leta 1980 v ZDA. Čeprav geologi še niso bili priča izbruhu supervulkana, pa so dokazi takih izbruhov iz daljne zgodovine zastrašujoči. Zadnji tak dogodek naj bi se zgodil pred 27.000 leti na Novi Zelandiji. Delci ob izbruhu takega vulkana padajo na zemljo na približno enako velikem ozemlju, kot je cela Evropa. Ogromen oblak plinov bi se razširil skozi celotno zemljo in tam ostal nekaj let, zaradi česar bi nastala tako imenovana vulkanska zima.

Oblak plinov bi namreč sončnemu sevanju onemogočil, da doseže zemljo, kar bi pomenilo, da bi bilo vreme na zemlji izjemno nestabilno in zelo hladno. Nekateri predvidevajo celo, da bi to lahko vodilo v ledeno dobo. Najbolj zastrašujoče pri tem pa je, da je tak pojav nemogoče predvideti ali kakorkoli preprečiti.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Jedrska zima
Medtem ko jedrsko orožje postaja vse bolj pogosto, pa bi uporaba močnih jedrskih bomb lahko prinesla veliko hujše razdejanje, kot si kdorkoli predstavlja. Ne samo da bi opustošila širše območje eksplozije, če bi bila bomba dovolj močna oziroma bi jih eksplodiralo več, bi lahko nastal podoben učinek kot pri izbruhu vulkana. Dimni oblak ob eksploziji bi lahko blokiral sončne žarke za več mesecev, kar bi onemogočilo fotosintezo, temperatura površja pa bi drastično upadla.

Strmoglavljenje asteroida
Asteroidi so kamnite gmote razbitin, ki ostanejo po nastanku planetov in švigajo okoli po našem sončnem sistemu. Včasih se zgodi, da kakšen od njih pade na zemljo, ponavadi pa so ti zelo majhni. Vsi poznamo zgodbo o izumrtju dinozavrov zaradi padca asteroida, a znanstveniki ugotavljajo, da bi že asteroid v velikosti petine tistega, ki je pobil dinozavre, za človeštvo naredil veliko katastrofo. Z energijo v vrednosti desetih milijonov atomskih bomb bi izravnal vse v radiju 300 kilometrov, prah ob udarcu pa bi prinesel enako zimo kot jedrske bombe ali izbruh vulkana.

Prevelik učinek tople grede
Učinek tople grede je ključnega pomena za naše življenje. Kot steklena topla greda nas ščiti pred smrtonosnim mrazom v vesolju. A vse od industrijske revolucije dalje smo ljudje sistem tople grede in ravnovesja v vesolju močno pretresli. Koncentracija ogljikovega dioksida je vse večja in nekateri plini tople grede segajo do nevarnih vrednosti. Strokovnjaki svarijo pred segrevanjem ozračja, ki lahko zaradi prevelike koncentracije plinov vodi do temperatur, ki bodo na zemlji onemogočale normalno življenje.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Sonce ugasne
Sonce z energijo oskrbuje skoraj vse življenje na Zemlji, a vsake dobre stvari je enkrat konec. Ko pride čas, ko bo soncu pričelo zmanjkovati energije, se bo njegovo jedro sesedlo od zunanje sile, saj ne bo več zmožno prenašati sile gravitacije. Hkrati se bo njegova zunanja ovojnica napihnila in spremenila v veliko rdečo gmoto, ki bo zajela orbite Merkurja in Venere, morda pa tudi Zemlje. A kot pravijo strokovnjaki, ljudje tega ne bomo doživeli. Sonce naj bi svojo energijo izgubilo čez okoli pet milijard let, Zemlja pa naj bi bila za življenje neprimerna že mnogo pred tem, razlaga portal How it works daily.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Globalna pandemija
Pandemija je izbruh infekcijske bolezni, ki bi se razpredala skozi celoten svet. V zgodovini smo bili priča že mnogim pandemijam, ki so močno okrnile prebivalstvo več držav in kljub napredku medicine je le še vprašanje časa, kdaj bo nastopila nova. Današnji standardi sanitarnosti in raziskave v medicini nam omogočajo, da smo vedno en korak pred kritičnim širjenjem bolezni, a vse pogostejša potovanja in vse večja gostota prebivalstva omogočata, da je pandemija bolj verjetna in jo je težje preprečiti.

V preteklosti je že bilo nekaj primerov smrtonosnih bolezni, ki pa so bile na srečo pravočasno ustavljene. Pred leti je bil to izbruh sarsa, nedavno pa še epidemija ebole. Najbolj nevarne so tiste bolezni, ki imajo zapoznelo reakcijo simptomov. Tako ljudje širijo bolezen še preden vedo, da so zboleli. Prav tako so nevarne bolezni, ki hitro mutirajo in za katere je skoraj nemogoče najti zdravilo.

Gama žarki
Gama žarki so najsvetlejši žarki v vesolju in so ustvarjeni z eksplozijo ogromnih zvezd. Trajajo lahko od nekaj sekund do nekaj ur in lahko v desetih sekundah proizvedejo toliko energije, kolikor jo sonce ustvari v celotnem življenju. Če bi bila Zemlja po kakšnem naključju ujeta v te žarke ob eksploziji zvezde, bi bili učinki katastrofalni. Plast ozona bi bila v sekundi uničena, vse človešto pa izpostavljeno smrtonosnim ultravioličnim žarkom.

M. G.