Štirje asteroidi so se nevarno približali Zemlji

Foto: IStock

Nasin center za proučevanje predmetov, ki se gibljejo blizu Zemlje (CNEOS), spremlja miniaturni roj štirih asteroidov, ki so se približevali Zemlji, dva so odkrili šele 1. januarja. CNEOS je namreč zadolžen za spremljanje nevarnih asteroidov, a je potrebno pregledovati velik del vesolja, zato sta bila dva od štirih asteroidov opažena tik preden sta šla mimo Zemlje.

Asteroid 2020 AC s premerom približno 27 metrov potuje s približno 21 tisoč kilometri na uro, je včeraj letel mimo Zemlje ob 7.56 zjutraj po našem času. Sledil mu je malo manjši komet 2020 AD, ki je letel mimo Zemlje ob 10.12 uri zjutraj prav tako po našem času.

Največji asteroid v skupini je bil 2019 YH2, ki meri v premeru približno 140 metrov, potuje pa z 51 tisoč kilometri na uro. Z Zemljo se je srečal ob 10.36 uri zjutraj, zadnji 2019 AE3 pa meri približno 21 kilometrov v premeru in potuje z 29 tisoč kilometri na uro, mimo Zemlje je letel včeraj ob 15.08 uri.

Foto: The Sky

2020 AD in 2019 YH2 sta uvrščena med asteroide Apollo z zelo široko orbito, medtem ko sta 2020 AC in 2019 AE3 uvrščena med Aten asteroidi, kar pomeni, da je njuna glavna os manjša od Zemljine. 2020 AD se nam je najbolj približal, a na srečo ni bilo nevarnosti.

Lana Božič

 • Hribouc

  Škoda.

 • montyamp

  Pre-malo .

 • Aresnica

  Nasa je ena večjih globalnomafijskih organizacij.
  ______________
  Lep pozdrav

 • tohuvabohu

  2020 AD se nam je najbolj približal. Manjka pa glavni podatek: približal se nam je na 895 tisoč kilometrov.

 • Antonius

  Če bi asteroid 2019 AE3, ki meri približno 21 kilometrov, slučajno padel kje blizu Švedske v Evropi, bi imela pa pregreta Greta povsem druge probleme in težave. V OZN bi svetovne voditelje preklinjala, zakaj cel svet premalo ogrevajo.

 • šmentanamuha

  Nasini nateguni naj se čimprej odselijo na Mars. Aja, zna še trajat, ker morjo najprej ugotovit, kako priti skozi Van Allenove obroče.

 • Steiermark

  Pravgotovo bodo bebasti “okoljevarstveniki” krivili za to “morebitno nesrečo”, prav ljudi, zaradi “nespametnega obnašanja zaradi klimatskih sprememb……. gretica bo pa še naprej kazala zobe in svoj bes, dokler ji kakšen asteroid ne bo direktno v avtistično glavo priletel!

 • Artur

  Štirje asteroidi so se nevarno približali Zemlji???!!! In potem je “svizec zavil čokolado”.
  https://www.conopljanews.net/zemlja_je_ravna_ploca.html
  https://www.conopljanews.net/kontroloriuma.html

 • Anton

  Ja gotov bo prej svet minil kukr komunizem.

 • Andrej Žalec

  Malo je manjkalo za srečo…žal nas je zgrešila..