fbpx

Ali veste, kakšni so znaki sončarice in toplotnega udara?

Foto: Freepik

V teh vročih dneh je zelo nevarno, da pride do sončarice ali toplotnega udara. Prepoznajte simptome in ukrepajte pravilno!

Sončarica in toplotni udar sta ekstrema, ki lahko nastaneta zaradi pregretja ali zastoja toplote v telesu. Pri toplotnem udaru porast toplote v notranjosti organizma povzroči zvišanje telesne temperature. Zaradi tega se zmede tudi presnova in pojavijo se motnje krvnega obtoka. Sončarico pa povzroči premočno osončenje glave. Do nje lahko pride zaradi daljše izpostavljenosti soncu brez pokrivala. Tudi v višjih gorskih legah in tudi med tem, ko stojimo v avtu sredi kolone in nimamo klime.

Simptomi so: koža postane vse bolj rdeča, tudi obraz. Pojavijo se huda vrtoglavica, glavobol, migetanje pred očmi, slabost, bruhanje, driska. V najhujšem primeru lahko nastopi omedlevica.

Prva pomoč
Zelo pomembno je, da pravilno ukrepamo. Osebo, ki ima takšne znake, takoj odnesemo v senco. Glavo ji hladimo z mokro krpo, dvignemo zgornji del telesa. Oblačila, čevlje osebi slečemo. Po požirkih naj pije tekočino, ki smo ji dodali ščepec soli in sladkorja. Takoj pokličemo zdravnika. V teh vročih dneh velja še posebno opozorilo, da se ne izpostavljate soncu. Ostanite doma, v senci, pijte ves čas, jejte osvežilno sadje in lahko hrano. Pojejte veliko surove zelenjave, pripravite si juhe. Na sprehod se odpravite zelo zgodaj zjutraj ali pa pozno zvečer, ko sonce že zahaja.

Če se zaradi vročine ne počutite dobro, če vam je slabo, čutite omotico, pokličite pomoč.

Za upokojence