fbpx

Američani pritrdili Kitajcem: Višje temperature in večja vlažnost so sovražnik koronavirusa

Foto: epa

Študija ameriških znanstvenikov potrjuje kitajske teze: toplo in vlažno vreme je povezano s počasnejšim širjenjem novega koronavirusa, razkrivajo znanstveniki z Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Po raziskavi kitajskih znanstvenikov je to druga raziskava v zadnjih dneh, ki potrjuje, da višje temperature in višja vlažnost ne koristijo SARS-CoV-2, prav tako kot tudi ne ostalim respiratornim virusom – tudi tistim, ki povzročajo gripo. V najnovejši raziskavi pod vodstvom Qasima Bukharija in Yusufa Jameela z MIT so analizirali podatke o številu okužb s Covid-19 v različnih delih sveta in jih primerjali z dvema parametroma v vseh regijah – temperaturo in vlažnostjo, piše hrvaški portal Jutarnji.

Obarvani pas prikazuje največjo možnost okuženosti na zemeljski obli.

Študija je pokazala, da se je 90 odstotkov primerov okužb s koronavirusom do 22. marca 2o2o zgodilo v območjih, kjer je temperatura med 3 in 17 stopinj Celzija. Glede vlage pa so prišli do zaključka, da je bila v tem območju absolutna vlaga med 4 in 9 grami vodne pare na kubični meter zraka. 

Upe polagajo na monsune
Qasim Bukhari je za New York Times izjavil, da kjerkoli so bile temperature nižje, toliko hitreje se je povečevalo števil primerov okuženih s Covid-19. “To še posebej vidite v Evropi, kjer je zdravstveno varstvo med najboljšimi na svetu.” Po drugi strani pa je okuženost z novim koronavirusom v državah, kjer so trenutno povprečne temperature nad 18 stopinj Celzija, manj kot 6 odstotna. To pa pomeni, da bi lahko v prihodnje v azijskih državah, ki se soočajo z monsuni, opazili upočasnitev širjenja Covid-19, saj je takrat absolutna vlada 10 gramov na kubični meter, piše omenjena spletna stran.

Tudi v ZDA se kaže mejnik med državami, in sicer v smeri sever-jug. Severne in s tem hladnejše države imajo mnogo več zaznanih okužb kot pa južne, torej toplejše države.

A dejstvo je, da toplejše vreme in višja vlažnost ne bosta povzročili, da bi koronavirus SARS-CoV-2 kar izginil. Še vedno imata na to največji vpliv prav velika razdalja med ljudmi in uvedba karantene, s tem pa si tudi kupujemo čas do odkritja učinkovitega zdravila in cepiva.

Barbara Majdič