Ameriške oblasti svarijo: Virus zika je nevarnejši, kot se zdi

Foto: Pixabay

Zika virus je mnogo nevarnejši, kot so sprva domnevali, njegov vpliv na ZDA pa je večji, kot so predvidevali, so sporočili iz ameriške administracije za zdravje.

Z virusom so povezane številne okvare pri rojstvu otrok. Komarji, ki prenašajo virus, lahko potujejo v več ameriških zveznih držav, kot so predvidevali. Epidemija tega virusa se je začela skoraj leto dni nazaj v Braziliji, poroča BBC.

Iz bele hiše so sporočili, da jih nova dognanja o tem nevarnem virusu ne pomirjajo. “Vse, kar vemo o ziki, se zdi strašneje, kot smo sprva mislili,” so sporočili. Ameriški predsednik Barack Obama je zato ameriški kongres zaprosil za 1,6 milijarde evrov za boj proti virusu. Še več kot pol milijarde pa je ostalo v skladu za boj proti virusu ebola.

Okužijo se lahko tudi odrasli
Amerika potrebuje v boju proti komarjem ter za raziskave o cepivu in zdravljenju kljub temu več denarja, saj obstajajo številne ugotovitve o nevarnosti zike za možgane nerojenih otrok. Prav tako obstajajo dokazi o redkih nevroloških obolenjih pri odraslih. Del denarja so namenili tudi državi Portoriko, kjer se število primerov vsak teden podvoji.

Februarja so odkrili prvi primer zike tudi v ZDA, in sicer v Texasu, kjer se je virus prenesel preko spolnega odnosa, in ne preko komarjevega pika.

M. P.