fbpx

Ameriški znanstveniki razvijajo cepivo proti covid-19, ki daje na miših spodbudne rezultate

Foto: epa

Znanstveniki z univerze v ameriškem Pittsburghu razvijajo cepivo proti covidu-19, ki po testiranju na miših kaže spodbudne rezultate. V telesu se namreč razvije tolikšna količina protiteles proti virusu sars-cov-2, ki bi lahko zadostovala za nevtralizacijo virusa.

V spletni znanstveni reviji eBioMedicine so objavili študijo o cepivu proti koronavirusu covid-19. Za razvoj cepiva uporabljajo pristop, v okviru katerega imunost spodbujajo z delci virusnega proteina, narejenega v laboratoriju. Pri tem so uporabili nov pristop za cepljenje, imenovan množica mikroiglic. Gre za neke vrste obliž s 400 “iglicami” iz sladkorja in delcev proteinov, ki se raztopijo v koži, kjer je imunski odziv najmočnejši, piše na spletni strani univerze.

Prednost tega cepiva je, da ga je mogoče izdelati v zelo velikih količinah. Poleg tega je lahko shranjeno na sobni temperaturi, tako da pri prevozu ali shranjevanju ni potreben hladilnik.

Testiranja na ljudeh že v prihodnjih mesecih
Pri testiranju cepiva PittCoVacc na miših so ugotovili, da so se protitelesa proti novemu koronavirusu razvila v dveh tednih po tistem, ko so ga vbrizgali. Miši sicer še niso spremljali dolgoročno. Vendar so miši pri cepljenju proti virusu mers-cov razvile dovolj protiteles za enoletno nevtralizacijo virusa, poroča STA. Trend razvoja protiteles proti sars-cov-2 je podoben, so zatrdili.

Foto: epa

Pomembno je tudi to, da to cepivo ohranja učinkovitost tudi pri sterilizaciji z žarki gama, kar je ključna faza pri pripravi izdelka za uporabo pri ljudeh. Raziskovalci pričakujejo, da bodo lahko klinično testiranje cepiva na ljudeh začeli v prihodnjih nekaj mesecih. Soavtor študije z medicinske fakultete na univerzi v Pittsburghu Louis Falo je pojasnil, da običajno testiranje na ljudeh traja eno leto ali še dlje. “Smo v situaciji, kot je še ni bilo, tako da ne vemo, koliko časa bo trajal klinični razvoj,” je poudaril. Dodal je, da bi ga lahko tudi skrajšali.

Rok Krajnc