fbpx

Anesteziologi nadpovprečno obremenjeni, še posebno na periferiji države. Kritično na Ptuju.

fotografija je simbolna

V Sloveniji že dlje časa primanjkuje anesteziologov in nekaterih drugih specializiranih profilov zdravnikov. Najbolj problematično je pomanjkanje anesteziologov v Mariboru, kjer večino specialistov premamijo plače in bolj urejen sistem v sosednji Avstriji. Kritično stanje je tudi na Ptuju, kjer anesteziologi poleg operacij opravljajo še vrsto drugih del in so nadpovprečno obremenjeni.

Anesteziologov in nekaterih drugih specializiranih profilov zdravnikov primanjkuje že od leta 2007. S tem problemom, ki nujno potrebuje učinkovite rešitve, so se ukvarjali že trije ministri pred sedanjo ministrico za zdravje. UKC Maribor naj bi že ta teden sklenil pogodbe za sodelovanje z več hrvaškimi anesteziologi, je danes povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Foto: Nova24tv

Foto: Nova24tv

Zaradi pomanjkanja anesteziologov bolniki zelo dolgo čakajo na operacije, zaradi česar lahko pride tudi do poslabšanja bolnikovega stanja ali celo smrti. V bolnišnicah, kjer operacije uspejo izpeljati po začrtanem urniku, pa trpijo izmučeni anesteziologi, ki še posebno na periferiji, na primer na Ptuju, delajo za dva in so nadpovprečno obremenjeni.

Na Ptuju bi potrebovali od 6 do 8 anesteziologov
O tem, kakšno je stanje na v ptujski bolnišnici, smo se pogovarjali s prim. Majdo Šarman, dr. med. spec. anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine. Poudarila je, da je organizacija dela v manjši bolnišnici drugačna kot v kliničnih centrih in da so operacije oz. anesteziranje bolnikov le del njihovega vsakdanjega dela.

“Delo dnevno poteka v dveh do treh operacijskih dvoranah, kjer opravimo dnevno povprečno 13 operacij – med 10 in 20. Istočasno en anesteziolog dela na oddelku za intenzivno terapijo, kjer poteka zdravljenje kritično bolnih bolnikov. Vsak dan poteka delo še v eni od ambulant, v protibolečinski ali preanestezijski ambulanti. Tudi na tem delovišču anesteziolog opravi od 20 do 25 pregledov dnevno. Ob vseh teh dejavnostih pa občasno, a redno izvajamo še porodno analgezijo z remifentanilom, sedacije ob kolonoskopijah, reanimacije – oživljanja po oddelkih, sodelujemo pri sprejemih življenjsko ogroženih bolnikov, transportih kritično bolnih,” je povedala Šarmanova in dodala, da bi za nemoteno delo v rednem delovnem času na oddelku potrebovali 6 do 8 anesteziologov.

“Redno smo zaposlene 4 anesteziologinje, do decembra lani smo bile 3, sedaj smo pridobili še kolegico iz Zagreba. Tako za redno delo kot za dežurstva nam pomagajo specializanti v okviru dovoljenih 20 odstotkih delovnega časa med kroženjem v UKC Maribor in UKC Ljubljana. 24-urno službo nam pomagata zagotavljati še 2 kolega iz drugih slovenskih bolnišnic,” je povedala prim. Majda Šarman, dr. med. spec. anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine.

V ptujski bolnišnici vsaka anesteziologinja opravi povprečno 6 dežurstev na mesec. Prizadevajo si, da bi pridobili še enega anesteziologa iz Srbije, ki se je na njihov razpis prijavil že lansko poletje, a vse do danes še ni bil sprejet. “Pričakujemo, da bo ministrstvo dalo soglasje, in to čimprej. Pričakujemo tudi, da se bo stanje izboljšalo v naslednjih petih letih, ko bodo postopno zaključevali specializacijo naši mladi specializanti ob predpostavki, da bodo našli izziv za delo pri nas,” je še povedala Šarmanova.

Problem, ki že smrdi po plesni
Na današnji novinarski konferenci na ministrstvu za zdravje smo slišali, da so težavo s pomanjkanjem anesteziologov že v preteklosti skušali rešiti tako, da bi primerno izobrazili medicinske sestre, ki bi pod  mentorstvom anesteziologa zdravnika to delo opravljale same, vendar razširjeni strokovni kolegij (RSK) za anesteziologijo tega ni sprejel.

Že v času ministra Dorijana Marušiča so težavo reševali z “uvozom zdravnikov” iz tujine. Leta 2012 je bilo v Sloveniji zaposlenih 19 anesteziologov, od tega največ v UKC Ljubljana. Uvoz zdravnikov je po besedah Kolar Celarčeve skrajni ukrep, zato so določili zgornjo mejo, to je 13 ponudb za zdravnike iz tretjih držav.  Za državljane Evropske unije taka odredba ni potrebna niti ne potrebujejo delovnega dovoljenja. Na mariborskem kliničnem centru pa imajo že več kot 240 ponudb iz tujine.

Med sprejetimi ukrepi za reševanje problematike na UKC Maribor navajajo:
1. 
Reorganizacijo anesteziološke službe, tako da se pripravljajo tedenski programi za operativne posege. Zato je imenovana posebna skupina, ki jo vodi strokovna direktorica in člani.
2. 
Zaradi povečanega obsega dela so vsem anesteziologom priznali 20-odstotno povečanje plače.
3. Na posamezne oddelke so i
menovali stalne anesteziologe, ki so skupaj s predstojnikom dotičnega oddelka odgovorni za izpolnjevanje programa. Za to delo prejemajo 5-odstotni dodatek k plači.
4. 
Priporočilo vodstva UKC Maribor je, da anesteziolog specialist nadzoruje dva, včasih tudi tri specializante. Izjema je samo kardiokirurgija in otroška kirurgija, kjer je število nadzorovanih specializantov manjše.

Foto: STA

Foto: STA

V UKC Maribor že ta konec tedna 20 novih anesteziologov

V UKC Maribor, kjer s sprejetimi ukrepi še niso zadovoljni, ugotavljajo, da bi v primeru nadaljevanja zatečenega stanja v letu 2016 odpadlo približno 5.000 operacij, s čimer bi se čakalne dobe na operacije bistveno podaljšale; poslovna škoda, ki bi jo na letnem nivoju utrpel UKC Maribor, pa bi znašala od 6 do 7 milijonov evrov.

Zato v UKC Maribor načrtujejo vrsto novih ukrepov. Podpisana je pogodba z anesteziologi iz KBC Rijeka. V začetni fazi bo v bolnišnici delalo 20 anesteziologov, ki bodo prihajali za 12 ali 24 ur. Prvi prihod je predviden že konec tega tedna. V kratkem naj bi zaposlili še 8 do 10 novih anesteziologov iz držav EU in izven EU; postopki za njihovo zaposlitev pa so že v teku.

Vesna Vilčnik