fbpx

Angleški statistiki izračunali, da potrebujejo necepljeni covid pacienti 60-krat pogosteje zdravljenje na intenzivnih oddelkih

Foto: epa

Države po Evropi zaradi vse večjega števila okuženih uvajajo strožje ukrepe, po celini se namreč širi nova različica virusa omikron. Kljub temu, da študije kažejo, da je omikron blažji od delte, obstaja bojazen, da bi veliko število primerov lahko preplavilo bolnišnice. Kakorkoli, angleški statistiki so nedavno izračunali, da necepljeni covid-19 pacienti pogosteje potrebujejo zdravljenje na intenzivnih oddelkih kot cepljeni. 

Številke po navedbah britanskega časnika Times namreč kažejo, da je pri necepljenih osebah s covidom-19 do 60-krat večja verjetnost, da bodo potrebovali zdravljenje na intenzivni negi. Statistika je najbolj osupljiva med starejšimi bolniki, pri katerih je že zdaj večja verjetnost, da bodo resno zboleli, če se okužijo z novim koronavirusom.

Podatki iz Nacionalnega revizijsko-raziskovalnega centra za intenzivno nego kažejo, da je bila med majem in novembrom stopnja sprejema bolnikov s koronavirusom v šestdesetih letih, ki so prejeli dva odmerka cepiva, 0,6 primera na 100 tisoč ljudi na teden. Pri tistih bolnikih, ki se niso cepili, se je številka dvignila na 37,3 na 100 tisoč na teden, kar je približno 60-krat več. Pri tem je potrebno omeniti, da številke zajemajo intenzivne enote v Angliji, Walesu in Severni Irski.

Med tistimi, starimi od 50 do 70 let, je bila skoraj 30-kratna razlika v povprečnih tedenskih stopnjah sprejema med cepljenimi in necepljenimi. V mlajših starostnih skupinah je bila razlika manjša, a še vedno izrazita – necepljeni ljudje v 30. in 40. letih so imeli od 10- do 15-krat večjo verjetnost, da bodo končali na intenzivni negi s covidom kot tisti, ki so bili cepljeni.

Foto: epa

Sinoči je svetovalec za intenzivno nego v Londonu dejal, da necepljeni povzročajo “dodaten pritisk” na enote intenzivne nege v Veliki Britaniji. Zdravnik, ki je želel ostati anonimen, je po poročanju britanskega Daily Maila dejal: “Njihova prisotnost pomeni dodaten pritisk na našo službo. Če bi bili ti ljudje cepljeni, bi uživali v božiču in ne bi polnili naših oddelkov.”

Poleg tega je raziskava Društva za intenzivno nego v Veliki Britaniji (Intensive Care Society) pokazala, da sta bili vsaj dve tretjini bolnikov s covidom takšnih, ki se niso cepili. Prejšnji teden je zdravstveni minister Sajid Javid pozval necepljene ljudi, naj razmislijo o škodi, ki jo povzročajo družbi. Za Sky News je namreč povedal: “(Necepljeni) prevzamejo bolniške postelje, ki bi jih lahko uporabili za nekoga, ki ima morda težave s srcem, ali morda nekoga, ki čaka na operacijo. Toda namesto da bi se zaščitili in zaščitili skupnost, se odločijo, da se ne bodo cepili.”

Kljub temu, da je pri omikronu v povprečju manj verjetno, da bi ta povzročil resno bolezen kot delta, ni po besedah prej omenjenega zdravnika nič “blagega” za tiste, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. “Tisti, ki končajo v bolnišnici, potem ko dobijo različico, so precej slabi in mnogi nenehno potrebujejo kisik skozi masko,” je dejal in dodal: “Toda tudi to, da ste na splošnem oddelku s to mutacijo, zahteva veliko zdravljenja, da se ljudem stanje spet izboljša. Običajno bodo takšni v bolnišnici nekaj tednov. Zato je moje sporočilo vsem, ki mislijo, da ni vredno cepljenja ali niso popolnoma zaščiteni, naj se cepijo, ker se lahko znajdejo med tistimi, ki na koncu tedne preživijo v bolnišnici.”

Sara Kovač