fbpx

Bolezen, ki vzbuja predsodke, z njo pa se sooča več kot 30 tisoč Slovencev

Foto: Wikimedia commons

Svetovni dan luskavice, ki poteka po vsem svetu 29. oktobra, izraža podporo ljudem, ki trpijo za to kronično vnetno boleznijo. Kljub mnogim stereotipom strokovnjaki zagotovljajo, da luskavica ni nalezljiva, zato sta strah in nelagodje popolnoma odveč.

Luskavica ali psoriaza je kronična in nenalezljiva vnetna bolezen, ki lahko prizadene več organskih sistemov. Najpogosteje se kaže kot dobro omejene rdečkaste bunkaste in ploščate spremembe, pokrite s srebrnkastimi luskami, najpogosteje na koži komolcev, kolen in lasišča, nad trtico in ledveno hrbtenico ter na koži glavice penisa.

Alkoholizem in stres – dva možna sprožilna dejavnika
Natančnih vzrokov strokovnjaki sicer še niso ugotovili, je pa nastanek te bolezni pogojen z dednostjo, pri čemer gre očitno za poligenski način delovanja. Poleg genskih dejavnikov pa so med sprožilnimi dejavniki luskavice tudi okužbe, alkoholizem, psihični stres ter motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem.

Simptomi
Luskavica se lahko pojavi kadarkoli v življenju, najpogosteje med 16. in 22. letom ter med 57. in 60. letom starosti. Najpogosteje se kaže v obliki dobro omejenih rdečkastih bunkastih in ploščatih sprememb, pokritih s srebrnkastimi luskami. Bolezen se sicer pojavlja v zagonih izboljšanja in poslabšanja, sprožilci poslabšanja pa so lahko sistemski ali okoljski (stres, okužbe, poškodbe, zdravila …).

Simptomi so navadno minimalni z občasnim blagim srbenjem, pri nekaterih ljudeh se razvije huda bolezen z bolečim vnetjem sklepov (artritis), redko pa se pojavijo tudi težave z očmi, pogosteje pri moških. Večje breme za obolelega lahko predstavlja tudi zaradi kozmetičnega učinka kožnih sprememb. Bolezen vpliva na kakovost življenja in na življenjsko dobo, bolniki z luskavico pa imajo tudi več možnosti za razvoj depresije.

Zdravljenje luskavice
V prvi fazi je zdravljenje vedno lokalno. Zdravniki bolniku predpišejo zdravila, ki se nanašajo direktno na kožo. Najpogostejše gre za glukokortikosteroide, ki zmanjšajo imunski in vnetni odgovor ter pomnoževanje povrhnjice. Za lokalno terapijo se med drugim uporabljajo tudi derivati vitamina D.

Fototerapija je namenjena bolnikom, ki se ne odzovejo na učinkovine za lokalno zdravljenje ali so te zaradi prevelike površine obolele kože farmakološko in ekonomsko nesprejemljive. Najprimernejša je vmesna UVB-svetloba, vendar pa je pri tej vrsti terapije zaskrbljujoče dejstvo, da lahko fototerapija z žarki UVB povzroči nastanek rakastih celic.

Luskavica ni nalezljiva
Svetovni dan luskavice je med drugim namenjem tudi ozaveščanju ljudi, saj se mnogi prestrašijo, ko pri človeku vidijo značilne lise na koži. Gre za bolezen, ki jo ljudje hitro opazijo in dajejo zaradi svoje nepoučenosti bolnikom velikokrat vedeti, da niso zaželeni v njihovi družbi. “Takšne in podobne situacije zdravljenje zgolj otežujejo. Psoriaza prizadene življenje na delovnem mestu, v šoli in moteče vpliva na vsakodnevne medsebojne odnose, komunikacijo in intimnost,” poudarjajo v Društvu psoriatikov Slovenije. Po njihovih besedah ima vse to velik vpliv na samozavest bolnika. V Sloveniji se s to boleznijo sooča kar 30 do 40 tisoč ljudi.

N. K.