fbpx

Britanska študija: Verjetnost, da necepljeni ljudje umrejo zaradi posledic covida-19, je 32-krat večja v primerjavi s cepljenimi

Foto: epa

Verjetnost, da necepljeni ljudje umrejo zaradi posledic covida-19, je 32-krat večja v primerjavi z ljudmi, cepljenimi z dvema odmerkoma, so pokazali rezultati nove britanske študije. “Stopnja umrljivosti zaradi covida je bistveno nižja med tistimi, ki so cepljeni z obema odmerkoma, v primerjavi s tistimi, ki so bili cepljeni z enim odmerkom ali sploh niso cepljeni,” je navedel britanski nacionalni statistični urad ONS. 

Starostno prilagojene stopnje umrljivosti, ki upoštevajo starostne razlike in starostne skupine, so bile uporabljene v študiji in analizi ONS za pridobitev veljavne primerjave različnih cepljenih in necepljenih skupin.

Cepivo je zelo učinkovito proti smrti
Rezultati so pokazali, da je bila v obdobju od 2. januarja do 21. septembra letos umrljivost med necepljenimi 849,7 na 100 tisoč prebivalcev, poročajo angleški mediji. Med cepljenimi z obema odmerkoma je bila stopnja le 26,2 na 100 tisoč  ljudi, pri cepljenih z enim odmerkom pa je bila stopnja 105,3, dodajajo. “To so daleč najboljši razpoložljivi podatki o učinkovitosti cepiva in preprečevanju najhujših izidov covida,” je dejal dr. Peter English, nekdanji svetovalec nacionalnega organa za nadzor nalezljivih bolezni. Dodal sicer je, da cepiva niso 100-odstotno učinkovita, zato se bodo nekateri okužili ali umrli, čeprav so bili cepljeni.

Foto: STA

“Toda pomembno sporočilo te raziskave je, da je cepivo zelo učinkovito proti smrti zaradi covida -19. Če ste cepljeni, imate 32-krat manjšo verjetnost, da boste umrli zaradi posledic covida, in en odmerek vam zagotavlja določeno raven zaščite, čeprav ne toliko kot dva odmerka,” je še poudaril po poročanju Indexa.

Nina Žoher