fbpx

Če imate to krvno skupino, boste verjetno doživeli infarkt

Foto: iStock

Raziskovalci so ugotovili, da imajo osebe z bolj tveganimi krvnimi skupinami večjo koncentracijo proteinov za strjevanje krvi, kar lahko povzroči trombozo arterije. To je tudi eden izmed glavnih vzrokov za srčno in možgansko kap ali pljučno embolijo. 

Če uživate hrano, ki ne ustreza vaši krvni skupini, je več možnosti, da boste imeli več zdravstvenih težav. Zdaj pa se je izkazalo, da lahko tudi krvna skupina pokaže nekatere bistvene podrobnosti.

Tveganje pri krvnih skupinah A, B ali AB je večje kot pri skupini 0
Evropsko kardiološko društvo je objavilo študijo, ki je nastala z analizo podatkov več kot 1,3 milijona ljudi, rezultati pa so pokazali, da je tveganje za bolezni srca in ožilja pri krvnih skupinah A, B ali AB za devet odstotkov večje kot pri ljudeh s krvno skupino 0. Ugotovili so, da imajo osebe z bolj tveganimi krvnimi skupinami višjo raven proteinov za strjevanje krvi, kar lahko povzroči trombozo arterije, ki predstavlja enega izmed glavnih razlogov za srčno in možgansko kap ali pljučno embolijo. Tveganje za trombozo se po dopolnjenem 45. letu starosti poveča pri obeh spolih. Tako imajo ljudje s krvnimi skupinami A, B in AB večje ravni slabega holesterola in galektina.

Foto: iStock

Potrebne so nadaljnje preiskave
Tessa Cole, vodja raziskav na univerzi v Groningenu na Nizozemskem, je dejala, da so potrebne dodatne študije, ki bi prispevale k potrditvi teh rezultatov. Po njenem prepričanju bi bilo treba v prihodnosti upoštevati krvno skupino pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni, podobno kot se upoštevajo ravni holesterola, leta, spol in krvni tlak.

 H. M.