fbpx

Če imate vnete dlesni, je večja verjetnost, da boste imeli zaradi covida19 resne zdravstvene posledice!

Foto: iStock

Redno ščetkanje zob in vzdrževanje ustrezne nege ustne votline lahko igrajo pomembno vlogo v boju proti covid-19, saj so po novih raziskavah, bolniki z vnetjem dlesni devetkrat bolj nagnjeni k smrti zaradi virusa.

Študija, ki je vključila več kot 500 bolnikov, je pokazala, da je za tiste z boleznijo dlesni 3,5-krat večja verjetnost, da bodo sprejeti v intenzivno nego, in 4,5-krat bolj verjetno, da bodo potrebovali ventilator, poroča Medical Xpress.

Poleg tega imajo bolniki s koronavirusom s slabim zdravjem dlesni vsaj trikrat večjo verjetnost zapletov, kaže študija, objavljena v Journal of Clinical Periodontology.

Krvni markerji, ki kažejo na vnetje v telesu, so bili pri bolnikih z boleznijo dlesni izrazito višji, kar kaže na to, da lahko vnetje razloži povečano stopnjo zapletov.

Rezultati študije kažejo, da lahko vnetje v ustni votlini odpira vrata koronavirusu, ki postaja vse bolj nasilen,” je dejal soavtor študije profesor Lior Shapira s hebrejske univerze v Izraelu. “Ustna nega bi morala biti del zdravstvenih priporočil za zmanjšanje tveganja hudih izidov COVID-19,” je dodal predsednik Evropske federacije za parodontologijo.

Parodontitis – resna nevarnost
Parodontitis je resna oblika vnetja dlesni, ki prizadene do polovice vseh odraslih po vsem svetu in se lahko, če se ne zdravi, razširi po telesu. Covic-19 pa je povezan z vnetnim odzivom, ki je lahko usoden. Študija, ki je bila izvedena v Katarju, je med februarjem in julijem 2020 vključila 568 bolnikov z diagnozo covid-19.

Foto: iStock

Če se vzpostavi vzročna povezava med parodontitisom in povečanimi stopnjami škodljivih izidov pri bolnikih s covid-19, potem lahko vzpostavitev in vzdrževanje obzobnega zdravja postane pomemben del oskrbe teh bolnikov,” so zapisali avtorji.

Bakterije lahko vdihnejo in okužijo pljuča
Profesor Mariano Sanz z univerze Complutense v Madridu v Španiji je dejal, da lahko oralne bakterije bolniki s parodontitisom, vdihnejo in okužijo pljuča. “To lahko prispeva k poslabšanju stanja bolnikov s COVID-19 in poveča tveganje za smrt. Osebje bolnišnic bi moralo identificirati bolnike s covid-19 s parodontitisom in uporabljati peroralne antiseptike za zmanjšanje prenosa bakterij,” je dejal.

Shapira je še dejal, da je povezava med parodontitisom in pljučnimi boleznimi, vključno z astmo, pljučnico in kronično obstruktivno pljučno boleznijo, dobro uveljavljena. “Ta študija dodaja dodatne dokaze o povezavah med zdravjem ustne votline in stanjem dihal. Parodontitis je pogosta bolezen, vendar jo je mogoče preprečiti in zdraviti,” še ocenjuje Shapira.

Aleš Ernecl