Če ne prepoznate simptomov, lahko zelo škodite svojemu zdravju …

Foto: iStock

V zimskem času, še posebej ko temperature izredno nihajo, se pri mnogih ljudeh pojavljajo gripe in prehladi. Razkrivamo, kako se znajti v sezoni brisanja nosu in slabega počutja. Za začetek je dobro prepoznati krivca za nahod, kašelj in ostale simptome – je to prehlad, gripa ali alergija?

Te tri bolezni imajo namreč zelo podobne simptome in le malo tistih, na podlagi katerih lahko ugotovite, kaj točno vas muči. Če boste prepoznali, proti čemu se mora vaše telo boriti, boste lahko pravočasno ukrepali.

Problem se lahko pojavi, če jemljete zdravila, za katera mislite, da vam bodo pomagala, vendar v resnici niso namenjena tistemu, zaradi česar ste zboleli. Še posebej previdne morajo biti nosečnice in osebe, ki trpijo za kroničnimi boleznimi. Pred uporabo zdravila se morajo te nujno posvetovati z osebnim zdravnikom. Prav tako morajo biti pozorne, da ne jemljejo hkrati več zdravil, ki imajo podobne sestavine.

 

Predvsem je pomembno prepoznati razliko med bakterijsko in virusno okužbo. 
Virusi in bakterije povzročajo različne okužbe, ki so bolj pogoste predvsem pozimi. Med njimi obstajajo pomembne razlike, in sicer tudi v znakih, na katere moramo biti pozorni. Tako virusne kot bakterijske okužbe se širijo na zelo podoben način: preko kašlja in kihanja, z dotikanjem rok, preko telesnih tekočin in podobno. Zdravljenje z antibiotiki je učinkovito le v primeru, da je okužba bakterijska – če jih jemljete ob virusni okužbi, lahko zelo škodujete svojemu zdravju.

Preberite več: Ste že kdaj jemali antibiotike? Da niste storili najpogostejše napake.

 

Pijte veliko tekočine in počivajte (foto: iStock).

Pijte veliko tekočine in počivajte (foto: iStock).

Prehlad: Bolezen, s katero se pozimi srečuje skoraj vsak človek
Prehlad je virusna bolezen, s katero se večina ljudi srečuje vsako zimo, vsaj za nekaj dni. Glavni simptomi so izcedek iz nosu, kihanje, kašljanje in vneto grlo. Ko je zelo hladno, se lahko pojavita tudi povišana temperatura in glavobol, pri nekaterih bolnikih pa se lahko pojavijo tudi bolečine v drugih delih telesa.

Najbolj pomembno je, da v času prehlada počivate in pijete veliko tekočine. Če so bolečine zelo močne, pa je smiselno zaužiti tudi zdravila proti bolečinam. Jesti je potrebno raznoliko in zdravo hrano, prav tako pa strokovnjaki odsvetujejo dotikanja obraza z rokami.

Gripa je lahko smrtonosna
Gripa je najbolj naporna od vseh treh bolezni. Simptom, ki bo pokazal, da ste zboleli za gripo, je visoka telesna temperatura. Pri gripi se bo namreč ta zagotovo povišala do 39 stopinj Celzija. Oboleli čutijo slabost, ki pa lahko traja kar tri tedne. Na začetku je prisotna tudi huda utrujenost.

Pri gripi lahko pride tudi do bolečin v grlu in nelagodnega občutka v prsih. Pojavita se tudi kašelj in kihanje, ki ju lahko spremljajo glavobol in bolečine v telesu.

Pri starejših in tistih s šibkim imunskim sistemom je lahko gripa smrtonosna, zato je zelo pomembno, da čim več počivajo, pijejo veliko tekočine ter uživajo zdravila, ki blažijo bolečine in znižujejo telesno temperaturo.

Bodite pozorni na reakcije vašega telesa
Alergije so sicer bolj pogoste v drugih letnih časih, vendar pa se lahko težave pojavijo tudi pozimi. Posebej velja to za tiste ljudi, ki so občutljivi na alergene, ki jih najdemo v vsakem gospodinjstvu – prah, plesni in živalska dlaka.

Alergija ponavadi traja daljše časovno obdobje kot gripa in prehlad, zato jo boste zagotovo lažje prepoznali. Medtem ko prehladi in gripe trajajo krajše časovno obdobje, lahko alergija traja do šest tednov. Simptomi alergije niso tako izraziti kot pri gripi. Najbolj pogosti so izcedek iz nosu, žgečkljiv občutek v nosu in solzenje oči. Pojavi se lahko tudi srbenje. Alergeni prav tako povzročajo kihanje, kašelj in vneto grlo, pojavi pa se tudi slabo počutje. Pomembno je, da ste previdni in pozorni na reakcije vašega telesa.

Alergijam se ni mogoče povsem izogniti, še posebej če so dedne, lahko pa preprečite nastanek s tem, da se izogibate alergenom.

Prehlad lahko premagate sami, v primeru gripe ali alergij obiščite zdravnika
Pri prehladu lahko za zdravljenje veliko storite sami, in sicer tako, da veliko počivate in pijete večje količine tekočin. Prav tako pri gripi. Če pa se stanje le poslabšuje, je vseeno priporočljiv obisk zdravnika. Za alergije so na voljo številna zdravila, ki so “univerzalna”. Vseeno pa je priporočljiv obisk pri zdravniku, da se opravi test za alergene.

V zadnjem času se je število obolelih za gripo v Sloveniji precej povečalo. Iz UKC Ljubljana so sporočili, da velja zaradi večjega števila virusnih okužb dihal in imunsko ogroženih pacientov popolna prepoved obiskov na kliničnem oddelku za nefrologijo Interne klinike UKC Ljubljana.

N. K.