Česen je vir zdravja, toda pozor – to se zgodi, če ga pojeste na prazen želodec!

Foto: Pixabay

Česen in njegove učinkovine so pogosto del številnih raziskav, ki so že dokazale njihovo delovanje v primeru okužb, ki jih povzročajo bakterije in virusi. Prav tako pa raziskave potrjujejo, da ima česen protirakave lastnosti. Vsebuje namreč okoli 400 aktivnih sestavin, bogat je z vitamini in minerali, kot sta adenozin in alicin, potem pa so tu še aminokisline, rastlinska vlakna, rastlinska maščoba, vitamini A, B1, B2 in C, železo, encimi, eterična olja, kalcij, selen, žveplo in fosfor.

Glavna sestavina česna je alicin, ki vsebuje čudežno protibakterijsko, protivirusno, protiglivično, protiparazitsko in protioksidacijsko delovanje. A česen ima še eno pomembno lastnost. Prav alicin namreč spodbuja dotok krvi v spolne organe, zaradi česar ima tako česen lastnosti afrodiziaka.

Redno uživanje večje količine česna lahko zmanjša tudi tveganje za nastanek različnih rakavih obolenj, predvsem raka dojk in ledvic. Uporablja se za številne težave in na različne načine. Za odpravo bradavic na koži lahko kos česna položimo na prizadeto mesto, povijemo in pustimo delovati čez noč. Po potrebi postopek ponovimo.

Od nespečnosti do bolečih mišic
Za bolečine v ušesu prevremo dva stroka česna, nato pa nekaj kapljic iztisnemo v uho. Česen pomaga tudi pri revmatičnih obolenjih, saj samo položimo česen na boleče mesto. Za nespečnost je priporočljivo pojesti solato s česnom, to pa bo pomagalo tudi pri bolečih mišicah.

Kaj pa se zgodi, če česen pojeste na prazen želodec? Znanstveniki so potrdili, da to še poveča njegovo učinkovitost. Zato je ob določenih zdravstvenih težavah, pri katerih pomaga, da uživate česen, priporočljivo česen pojesti na prazen želodec. Redno uživanje česna bo spodbudilo cirkulacijo, znižalo krvni tlak in maščobo v krvi ter preprečilo možgansko kap.

B. O.

 

 • Soave

  Ja, česen. Naravni antibiotik.
  Vendar pozor-
  Je kar močna zadeva, če ga položiš direktno na kožo. Mene je opeklo .

  • ahnenpass

   Točno tako, ko začne peči, moraš kmalu sneti povoj, ni treba takoj, a nikar ne odlašaj več ur, ker te bo preprosto razžrlo. Zato pa pravimo, da je naravni anti-biotik, v smislu, da je česen anti, mi smo pa biotik.

  • Janez

   Izgleda ,da si si ga montiralo na glavo.

   • Soave

    Kako prosim ? Montiralo ?
    Na koga se pa obračaš ?

   • Soave

    Ne. . . . dalo sem si ga na kurje oko. Si zadovoljno ?

 • ahnenpass

  Sicer so preprosti domači naravni pripravki dejansko najboljša zdravila, vendar ne gre pozabiti, da to velja edino do takrat, ko resno zbolimo. Potem včasih delujejo celo škodljivo, lahko pa tudi zelo pomagajo pri lajšanju simptomov, vendar NIKOLI ne morejo pozdraviti hudo bolezen. Škoda si delati iluzije, pomaga edino resna medicina.
  Pri zdravilih je pa tako, najprej je treba vedeti, da so naši zdravniki večinoma zelo zanič, daleč pod vsakim sodobnim kriterijem, zato večkrat sploh ne poznajo bolezni in predpisujejo razne žavbe in zvarke kar na pamet. Škodovati ne more, pomagati pa tudi ne, če pa zdravilo ni izdelano za določeno bolezen, pri čemer vedno pozabijo omeniti, da je čas za bolnika najbolj pomemben in ga torej ne velja izgubljati z brezveznimi terapijami in zanič zdravili.
  Zdravila se pa načelno ločijo v dve skupini, na kvalitetna in zanič, uganite katera se pri nas dobi zastonj na recept.
  Kakšen česen neki, če ste resno bolani in si lahko privoščite stroške, je po moje najbolje čim prej v Avstrijo ali Italijo.

  • cosmosjasnovidec

   “”Zdravila se pa načelno ločijo v dve skupini, na kvalitetna in zanič,””
   Tista katera spadajo me zanič so sestavljena iz razne moke,sladkorja in podobno.
   Skratka za prevaro,ker si bolnik le domišlja,da pomagajo kar je stvar iluzije tako,da včasih celo nekaterim prenehajo bolečine in podobno.

  • Janez

   In tam ti bodo za lep denar prodali česnovo zdravilo,samo ti ne boš vedel,da so ti prodali Slovenski česen.

 • ahnenpass

  Ko se že menimo o zdravju…
  Ljudje nismo to kar jemo. Ne deluje tako, hrana se stopi v želodcu, delčke pa vsrkajo resice v drobovini, od koder jih nek biološki mehanizem distribuira po celem telesu, kjer jih porabi za rast novih celic in toploto. Naše celice očitno niso solata, jabolko ali svinjina, čeprav zrastejo iz hrane, vode in kisika. Velja si predstavljati bolj komplicirano mehaniko, kjer se spajajo bolj nam nevidne molekule kot pa neki trdni delci snovi, kateri elementi kam spadajo in v kakšnih količinah, kako “telo” to ve, je pa že druga stvar,ki se naše zavesti skoraj ne tiče, ker na te procese praktično nimamo nobenega neposrednega vpliva.
  No ja, tudi to ne drži povsem, naša zavest ni nekaj stalnega in nespremenljivega, ogromno je odvisno od signalov ki nam jih neprestano posreduje telo,kdor se zna poslušati, verjetno ve kaj mislim s tem. Ne trdim, da lahko srečne misli pozdravijo vse bolezni, a sinhronizacija duha in telesa zagotovo pomaga pri obrambi telesa in regeneraciji tkiva, nenazadnje tako posredno deluje tudi placebo. Ampak samo do neke meje, narava je okrutna in neusmiljena, daleč smo od nekega popolnega bitja, ker za naravno evolucijo to ni bila prioriteta. Dejstvo pa je, telo ne zdravijo nobena zdravila in posegi ampak ti samo pomagajo, da se pozdravi samo. Če se lahko.
  Šele na tem mestu lahko začnemo govoriti o pravih čarovnijah, vsa živa bitja smo del naravne biosfere planeta, vendar je tudi vsako bitje rahlo drugačno. Enostavno verjamemo, da naravna selekcija ne more proizvesti kombinacije genov, ki ni sposobna preživeti v naravnem okolju. Zakaj bi, glede na kaj pa sploh lahko nastanejo neskončne rekombinacije istega? To je pomembna dogma, ker nekatera bitja dejansko umrejo, brez pravega razloga ali bolezni, kot da bi se rodili v svet, kjer jih lahko vse v hipu pokonča in je za njih nevarno. Verjetno zato, ker narava ni povsod enaka in se lahko okolje v hipu zelo spremeni, drugače povedano, kje drugje in v drugačnih razmerah, bi verjetno preživeli.
  Za konec, bi rad omenil še silo, ki premika naša težka telesa, zdrava,odrasla oseba lahko na dan prepotuje tudi 100 in več kilometrov, premakne več ton, pri čemer vzdržuje tudi lastne vitalne funkcije in se neprestano obnavlja. Vsa ta energija pride od enega samega sendviča, par litrov vode in neke mase kisika, meni se to zdi izredno malo, če primerjamo učinkovitost z našimi delostroji oziroma znanostjo o naravi. Ampak resno, od kod nastane toliko energije, mogoče kdo ve dober odgovor.

 • Metal Machine

  Tisti ki ste z mesta in ko postanete bolani:

  Ne kupujte čajov z trgovine ampak idite do sorodnike na vaseh. Naj vam dajo pravo meto, kamilico, ipd… Boste takoj nazaj na nogah in potreba bo odvečnih zdravil bo izginila.

  Česen ali po naše, česnek pa je lahko smrtonosen v velikih količinah za tiste, ki to ne vedo. Je ultra ekstremen anti biotik.

 • karpelec

  Vsaka užitna stvar je lahko v pravem odmerku zdravilo, vsa pretiravanja pa za organizem škodljiva.

 • Hun

  se strinjam!

 • cosmosjasnovidec

  Na prazen želodec sem jaz enkrat poskusil.
  Najprej me je po ustih in grlu žgalo,da sem mislil,da me bo pobralo.
  Potem pa mi je cel dan stal “penis” tako močno kot,da bi imel v mednožje prišvasano debelo vodovodarsko cev.

 • Janez

  Teslo svetovno,poiskal bi si sosedo,pa bi se vse uredilo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!