Česen je vir zdravja, toda pozor – to se zgodi, če ga pojeste na prazen želodec!

Foto: Pixabay

Česen in njegove učinkovine so pogosto del številnih raziskav, ki so že dokazale njihovo delovanje v primeru okužb, ki jih povzročajo bakterije in virusi. Prav tako pa raziskave potrjujejo, da ima česen protirakave lastnosti. Vsebuje namreč okoli 400 aktivnih sestavin, bogat je z vitamini in minerali, kot sta adenozin in alicin, potem pa so tu še aminokisline, rastlinska vlakna, rastlinska maščoba, vitamini A, B1, B2 in C, železo, encimi, eterična olja, kalcij, selen, žveplo in fosfor.

Glavna sestavina česna je alicin, ki vsebuje čudežno protibakterijsko, protivirusno, protiglivično, protiparazitsko in protioksidacijsko delovanje. A česen ima še eno pomembno lastnost. Prav alicin namreč spodbuja dotok krvi v spolne organe, zaradi česar ima tako česen lastnosti afrodiziaka.

Redno uživanje večje količine česna lahko zmanjša tudi tveganje za nastanek različnih rakavih obolenj, predvsem raka dojk in ledvic. Uporablja se za številne težave in na različne načine. Za odpravo bradavic na koži lahko kos česna položimo na prizadeto mesto, povijemo in pustimo delovati čez noč. Po potrebi postopek ponovimo.

Od nespečnosti do bolečih mišic
Za bolečine v ušesu prevremo dva stroka česna, nato pa nekaj kapljic iztisnemo v uho. Česen pomaga tudi pri revmatičnih obolenjih, saj samo položimo česen na boleče mesto. Za nespečnost je priporočljivo pojesti solato s česnom, to pa bo pomagalo tudi pri bolečih mišicah.

Kaj pa se zgodi, če česen pojeste na prazen želodec? Znanstveniki so potrdili, da to še poveča njegovo učinkovitost. Zato je ob določenih zdravstvenih težavah, pri katerih pomaga, da uživate česen, priporočljivo česen pojesti na prazen želodec. Redno uživanje česna bo spodbudilo cirkulacijo, znižalo krvni tlak in maščobo v krvi ter preprečilo možgansko kap.

B. O.