fbpx

Covid-19 lahko povzroči smrtonosne krvne strdke: Pri 69-letnem moškem so se znašli v spolnem organu

Fotografija je simbolična (Foto: EPA)

Iz ZDA poročajo o tem, da je moški okužen z novim koronavirusom na račun redkega zapleta bolezni utrpel bolečo triurno erekcijo. 69-letniku iz ameriške zvezne države Ohio so namreč lani jeseni ob zapletu s covidom v bolnišnici diagnosticirali tako imenovani priapizem. Gre za stanje, ko moški utrpi dolgotrajno in bolečo erekcijo, ki pa ni povezana s spolno slo ali vzburjenjem. 

Moškega okuženega s covidom so avgusta sprejeli v bolnišnico Miami Valley s hudo zadihanostjo in vnetjem, zaradi česar se je v pljučih kopičila tekočina. Moški s prekomerno težo je dobil pomirjevalo. Ko se je njegovo stanje poslabšalo in so pričela pljuča odpovedovati po desetih dneh zdravljenja, so ga priklopili na respirator. Ko so ga pozneje popoldan medicinske sestre obrnile na hrbet, so opazile, da je dobil erekcijo.

Zdravniki, ki so ga zdravili, so v časopisu American Journal of American Medicine zatrdili, da verjamejo, da je covid-19 povzročil krvne strdke v penisu. Na penis pacienta so nanesli vrečko z ledom, da bi poskušali zmanjšati oteklino, vendar je togost obstala za kar tri ure. Nato so mu morali zdravniki s pomočjo igle odcediti kri iz penisa. Priapizem se ni vrnil, bolnik pa je vseeno umrl na oddelku za intenzivno nego potem, ko so mu odpovedala pljuča.

Krvni strdki lahko povzročijo težave
Moškemu so diagnosticirali priapizem z nizkim pretokom. Ker je bil pacient nezavesten, ni mogel odgovoriti na vprašanje, kolikšno bolečino zaradi tega trpi. Toda za stanje, ki lahko povzroči trajno škodo, če se ga ne zdravi hitro, da postane mučno. Oteklina je popustila potem, ko je bil penis izpraznjen in so bolniku dali zdravila za preprečevanje nastajanja krvnih strdkov. Pri mnogih bolnikih je bilo sicer ugotovljeno, da covid-19 poškoduje krvne žile in povzroča nevarne krvne strdke.

Dr. Richard Viney iz bolnišnice Queen Elizabeth v Birminghamu je glede konkretnega primera dejal, da gre za “zanimiv” primer in ob tem dodal, da sam do sedaj še ni naletel na nobenega obolelega za covidom-19, ki bi utrpel priapizem. Dr. Viney je za britanski  Daily Mail povedal: “Nismo še zasledili nobenega primera priapizma, povezanega s covidom, in kolikor vem, smo obravnavali več bolnikov s covidom kot katera koli druga evropska bolnišnica, zato to očitno predstavlja redko, a razložljivo manifestacijo covida.” 

Foto: epa

Ne gre za prvi takšen primer
O strjevanju krvi so poročali kot o nevarnem zapletu pri približno tretjini bolnikov, okuženih s koronavirusom. Ko strdki blokirajo arterije ali žile, lahko blokade sprožijo smrtne srčne in možganske kapi. Lahko vodijo tudi do priapizma. To ni prvič, da bolnik s covidom-19 trpi zaradi priapizma. Neznani 62-letni moški iz Francije je tekom bolniške oskrbe zaradi hude oblike okužbe s covidom-19 utrpel boleče stanje. Pacient je sicer nato zapustil intenzivno nego, potem ko je dva tedna preživel na ventilatorju, kar kaže na to, da si je sedaj opomogel. Zdravniki Centra Hospitalier de Versailles v Le Chesnayu, v bližini Pariza, so o primeru moškega okuženega s covidom-19 pisali v The American Journal of Emergency Medicine. Myriam Lamamri, zdravnica iz intenzivne terapije, ki je zdravila francoskega pacienta, je pojasnila, da je bilo za takšno stanje verjetno krivo strjevanje krvi.

Nina Žoher