Dejstva o virusu COVID-19: Simptomi, koliko časa, da posameznik premaga COVID-19 so nedoločeni

Prevoz pacienta s Covid-19 (foto: EPA)

Vedno več je informacij o simptomih koronavirusa COVID-19. Zmotno mišljenje, da gre pri najbolj grozovitem nevidnem sovražniku le za simptome navadne gripe, se izkazujejo vedno bolj za napačne. Simptomi, ki so jih večinoma pripisovali zdravstveni strokovnjaki za virus COVID-19, so se izkazali za nedoločene.

Pri boleznih kot so gripa in prehlad, zdravstveni strokovnjaki vedo povedati, koliko dni je potrebno, da posameznik premaga škodljive simptome, da ozdravi. COVID-19 se je izkazal za nevidnega sovražnika, saj zdravstveni strokovnjaki ne vedo povedati natančno, koliko dni je potrebno, da posameznik okužen s koronavirusom postane resnično zdrav.

Vneto grlo, smrkavi nos, različne bolečine so simptom virusa COVID-19 so nedoločeni. Za znake vročine, kašlja in kratke sape se simptomi pojavljajo tako pri gripi, prehladu kot COVID-19. Inkubacijska doba pri virusu COVID-19 traja od dva do štirinajst dni. Začetni simptomi bolezni se pri posameznem okuženem s COVID-19 začnejo širiti postopoma.

Simptomi, pri katerih vidite, kako dolgo trajajo pri virusu COVID-19. (posnetek zaslona: Center za nalezljive bolezni Atlanta, ZDA)

Medtem ko posameznil lahko preboli gripo med tri in sedem dnevi, prehlad v obdobju do sedem do deset dni, pa pri COVID-19 čas trajanja bolezni ni določen.

Vseeno je pri COVID-19 pogost en simptom, ki pa ni značilen za prehlad in gripo, to je pomanjkanje sape.

Luka Perš

 

 • sunday

  pogrešam informacijo, če ni na voljo razkužila za roke in ga ni, s čim si lahko pomagamo, ne vem mogoče z bencinom, nafo, kurilnim oljem, terpentinom, razredčilom ali acetonom morda, s čim? to bi bilo fajn vedeti !!!

 • Vrhovni sodnik

  sunday in ostali,
  če razkužujete prostor ali pulte in nimate varekine , je namočnejše razkužilo mr.Muskolo ali drugi podobni artikel za od maševanje odtokov, namažete in pustite delovati 15min potem sperite, dokazano uniči tudi hudiča in obenem vam površine ščisti, kot bi bile nove. Pri umivanju rok pa ne sme biti več, kot 1 minuto na koži. Škoda. da so tehnične trgovine zaprte, morda ga držijo tudi prehrambene, izoprilni alkohol, verjetno se ga da kupiti na spletu https://www.spoliraj.si/si/odstranjevanje-smol-lepil-in-katrana/85-izopropilni-alkohol-izopropanol-1l.html, tudi razredčilo bencin in terpentin delujeta, predvsem pa umivanje s toplo vodo in milom, če ni drugega je tudi kis ali limonin sok dober.

  • Ivan Ivanovič

   Pozabil si na cianid. Ta ubije vse.

 • Vrhovni sodnik

  Če imaš brado te še pobrije, ker bencin vedno nazaj useka

 • Amerikanc

  Tisti ki kuhate – žgete žganje, odstavite kakšen litrček 70 procentnega in več (cvet), ki priteče na začetku drugega žganja. Nalijte ga v pršilko in ga uporabljajte kot razkužilo. Boljšega razkužila skoraj ni, ni pa priporočljivo za pitje, ker so ti alkoholi strupeni.

 • sunday

  najlepša hvala vsem za dobronamerne nasvete ob pomanjkanju razkužil. s vprašanjem sem želel samo izvedeti, če mogoče uradno, kot so razkužila v lekarnah, obstaja kakšen preparat ali zvarek, ki bi ga lahko priporočali kot nadomestek strokovnjaki npr. na tv oz. medijih, da dejansko deluje proti covid 19!!!

 • bojan

  Pred dobrih pol mesca sem bral o tem… da se ta virus nikoli ne preboli in se ponavlja v nedogled…zaspi in se spet prebudi ob padcu imunosti..-.. Bomo vidli čez kakšno leto če to drži.

  Če to drži je seveda konec z ljudmi