fbpx

Dejstva o virusu COVID-19: Simptomi, koliko časa, da posameznik premaga COVID-19 so nedoločeni

Prevoz pacienta s Covid-19 (foto: EPA)

Vedno več je informacij o simptomih koronavirusa COVID-19. Zmotno mišljenje, da gre pri najbolj grozovitem nevidnem sovražniku le za simptome navadne gripe, se izkazujejo vedno bolj za napačne. Simptomi, ki so jih večinoma pripisovali zdravstveni strokovnjaki za virus COVID-19, so se izkazali za nedoločene.

Pri boleznih kot so gripa in prehlad, zdravstveni strokovnjaki vedo povedati, koliko dni je potrebno, da posameznik premaga škodljive simptome, da ozdravi. COVID-19 se je izkazal za nevidnega sovražnika, saj zdravstveni strokovnjaki ne vedo povedati natančno, koliko dni je potrebno, da posameznik okužen s koronavirusom postane resnično zdrav.

Vneto grlo, smrkavi nos, različne bolečine so simptom virusa COVID-19 so nedoločeni. Za znake vročine, kašlja in kratke sape se simptomi pojavljajo tako pri gripi, prehladu kot COVID-19. Inkubacijska doba pri virusu COVID-19 traja od dva do štirinajst dni. Začetni simptomi bolezni se pri posameznem okuženem s COVID-19 začnejo širiti postopoma.

Simptomi, pri katerih vidite, kako dolgo trajajo pri virusu COVID-19. (posnetek zaslona: Center za nalezljive bolezni Atlanta, ZDA)

Medtem ko posameznil lahko preboli gripo med tri in sedem dnevi, prehlad v obdobju do sedem do deset dni, pa pri COVID-19 čas trajanja bolezni ni določen.

Vseeno je pri COVID-19 pogost en simptom, ki pa ni značilen za prehlad in gripo, to je pomanjkanje sape.

Luka Perš