Distanca in uporaba zaščitne maske sta poleg umivanja rok najbolj učinkovita ukrepa za zamejitev širjenja virusa!

(Vir: Facebook)

Študija Univerz Riken in Cobe je pokazala, da je bolj kot med osebama, ki sedita nasproti, rizičen stik med osebama, ki sedita drug ob drugemu. Ugotovili so tudi, da se možnost okužbe poveča v prostorih s suhim zrakom, kar je sicer bolj tipično za zimske mesece. Zračenje prostorov je vsekakor priporočljivo.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant je na svojem Facebook profilu objavila zanimivo animacijo študije, ki kaže, kako se virus covida-19 širi med osebami, ki sedijo za mizo. Študijo so opravili japonski znanstveniki, ki so poleg tega tudi preverjali vpliv vlage v zraku, na možnost širjenja okužbe preko aerosolov. Možnost okužbe se poveča v prostorih s suhim zrakom, kar je bolj tipično za zimske mesece. S to raziskavo je podprta ugotovitev, da bi vlažilci zraka lahko preprečevali možnost okužbe, kadar zračenje prostora pri odprtem oknu ni mogoče.

Tina Bregant je že pred meseci, in sicer v vlogi predstavnice organizacije Mladi zdravniki, slovensko javnost opozorila, da je pomembno nositi zaščitne maske. To so podkrepili še z grafom, ki je prikazal razliko med državami v katerih se maska nosi in v katerih se ne. “Samostojno smo zagovarjali le stališče nošenja zaščitnih mask pri nujnih odhodih od doma (npr. v trgovino) z namenom počasnejšega širjenja okužbe zaradi kapljičnega prenosa virusa. Stališče smo posredovali tako Vladi RS, kot stanovskim organizacijam in splošni javnosti, je takrat povedala v izjavi za javnost.

(Vir: Facebook)

(Vir: Facebook)

Kar se vlaženja zraka tiče, se v stroki mnenja sicer tudi razlikujejo. Po eni strani namreč ravno vodne kapljice nudijo površino za male virusne delce. Po drugi strani je pa res, da suh zrak poškoduje nosno sluznico, ki je v takem, načetem stanju bolj dovzetna za viruse.

Sara Bertoncelj