fbpx

Dobra novica: Imunost na virus ostaja še devet mesecev po odmerku cepiva

Foto: epa

Študija, ki so jo naredili avstralski raziskovalci ugotavlja, da bodo tisti, ki jim uspe razviti imunost na novi koronavirus, lahko uživali dolgotrajno zaščito pred boleznijo. To pa predstavlja tudi dobro novico za cepiva, ki bi po njihovem mnenju lahko bila učinkovita dolgoročno in bi obvarovala prebivalce tudi za več mesecev.

Na univerzi v Melbournu je skupina raziskovalcev ugotovila, da protitelesa, ki jih je ustvaril koronavirus, ščitijo telo pred okužbo še najmanj osem mesecev. V raziskavi, ki so jo objavili v Science Immunology so objavili dokaze, da bo cepivo zoper koronavirus delovalo kot dobra rešitev za zdravstveno krizo. Kot so sicer pokazale prejšnje študije, so v njih predlagali, da protitelesa koronavirusa pričnejo izginjati po nekaj tednih ali mesecih. Kakorkoli, nova avstralska študija predlaga, da posebne celice v imunskem sistemu, ki se imenuje B-celice, si zapomnijo infekcijo z virusom in sprožijo zaščitni imunski proces, ki povzroča gradnjo protiteles, če se ponovno pojavi izpostavljenost.

V študiji so ocenjevali 25 pacientov s covid-19. Opazovancem so odvzeli 36 vzorcev krvi, štiri dni po okužbi. Zadnje vzorce krvi pa so jim vzeli 242 dni po infekciji. Kot pravijo raziskovalci, so protitelesa izginila po 20 dnevih, a so pri tem našli tako imenovane spominske B celice, ki so specifične za Covid-19. Omenjene spominske celice so ostale stabilne v krvi še vsaj osem mesecev po okužbi. Ti rezultati pa so dobra novica za učinkovitost cepiv in tudi pomagajo pri obrazložitvi, zakaj se je tako malo število primerov ponovno okužilo, je poročal RT.

Foto: epa

Ne glede na to, da obstaja široka paleta cepiv proti koronavirusu, ki so se izkazala za učinkovita pri gradnji imunosti proti koronavirusu, še vedno ni popolnoma jasno, kako dolgo bo trajala zaščita. Cepiva bodo morala prav tako slediti tudi možnim mutacijam virusa, podobno kot pri gripi.

Cepivo Pfizer in Sputnik učinkovita tudi zoper nov sev koronavirusa
Predsednik uprave BioNTech Ugur Sahin je v začetku tega tedna dejal, da bo nemško podjetje kmalu dobilo alternativo za boj proti novemu sevu koronavirusa, ki se je pojavil v Veliki Britaniji. Po njegovem prepričanju naj bi bilo Pfizerjevo cepivo učinkovito zoper nov sev.

Sara Rančigaj