fbpx

Funkcionarji se še niso opogumili za testiranje na droge

Zanemarjeni minister Mesec v boju s svojo nosno odprtino (Foto: zajem zaslona)

Člani odbora državnega zbora za področje zdravstva so z desetimi glasovi proti in petimi za vnovič zavrnili predlog zakona, ki bi poslance in druge državne funkcionarje obvezoval k testiranju na prepovedane substance. Predlog zakona je vložila SDS. Če bi bil predlog sprejet, bi bili poslanci obvezani k testiranju vsaj enkrat letno in to nenapovedano. 

Med tistimi, ki bi se morali enkrat letno testirati, bi bili: predsednik republike, premier, ministri, državni sekretarji in poslanci državnega zbora. Poslanec SDS Dejan Kaloh je ob tej priložnosti dejal, da je “še kako v javnem interesu, da javnost ve, ali slovenski politiki pri svojem političnem delovanju jemljejo droge ali ne,” poroča STA.  

Največja opozicijska stranka bi testiranje uredila v osmih mesečnih presledkih, ciljanje posameznikov pa bi preprečili s pomočjo žrebanja. Naključno izbrani funkcionarji pa bi morali ustrezni test opraviti v roku 48 ur. V primeru odklonitve testa bi veljalo, da je test pozitiven. Slednje bi se dalo naknadno ovreči z opravljenim negativnim testom.

Vlada predlogu nasprotuje. V DZ-ju se pojavlja prepričanje, da predlog zakona posega v človekove pravice in temeljne svoboščine, čeprav to samo po sebi še ni prepovedano. Predlog zakona s podobno vsebino se je v postopku sicer znašel že četrtič v zadnjih letih. Poleg vlade je pomisleke izrazila tudi zakonodajno-pravna služba DZ-ja.

Domen Mezeg