Gonoreja bi lahko postala neozdravljiva, pojavlja se supergonoreja

Foto: iStock

Britanske zdravstvene oblasti opozarjajo, da bi lahko gonoreja kmalu postala neozdravljiva, zato zdravnike pozivajo, naj obolelim dosledno predpisujejo obe zdravili, ki pozdravita okužbo.

V zadnjem času so namreč zabeležili vse več okužb s t. i. supergonorejo. Ta se ne odziva na antibiotik azithromycin, ki se normalno uporablja skupaj z zdravilom ceftriaxone. Zdravili je treba predpisovati skupaj, pri čemer slednjega bolniki dobijo intravenozno.

Kot ugotavljajo v Veliki Britaniji, nekateri pacienti dobijo samo tablete, ne pa tudi injekcij. Ker uporaba samo enega zdravila pospešuje razvoj odpornosti povzročitelja gonoreje na zdravila, zdravstvene oblasti zdravnike pozivajo, naj dosledno predpisujejo obe zdravili.

Kaj je gonoreja?
Gonorejo povzroča bakterija Neisseria gonorrhoea, prenaša pa se z nezaščitenimi spolnimi odnosi. Oseba pogosto nima simptomov, a bolezen prenaša na spolne partnerje. Nezdravljena okužba lahko vodi v neplodnost, medenično vnetno bolezen, med nosečnostjo pa se lahko prenese na plod.

Gonoreja prizadene moške in ženske. Povzroča okužbo spolovil, danke in žrela. Nesorazmerno veliko gonoreje je med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Je druga najpogostejša spolno prenosljiva bolezen v Veliki Britaniji, okužb pa je vse več. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v Sloveniji leta 2013 prijavljenih 62 primerov gonoreje, vendar prijavljeni podatki o tej bolezni podcenjujejo njeno pogostost.

B. O., STA