Hrvaški novinar umrl zaradi covida – kljub prošnjam ga niso hoteli hospitalizirati

Vir: Twitter

“Vsaj desetkrat smo poklicali urgenco v teh dveh dneh, če ne več. Vse z namenom, da bi ga sprejeli v bolnišnico,” je po smrti novinarja hrvaškega Indexa Vladimirja Matijanića v medijih objavila novinarka in Matijanićeva življenjska sopotnica Andrea Topić. Petdesetletni novinar je namreč umrl zaradi covida, ker naj ga ne bi želeli hospitalizirati – kljub številnim klicem na urgenco in kljub dejstvu, da je bil Matijanić kronični bolnik. Direktor splitsko-dalmatinskega zavoda za urgentno medicino Leo Luetić pa je v soboto v zagovor povedal, da so včeraj prejeli dva klica in takoj posredovali – zdravstveni minister Vili Beroš je napovedal preiskavo premierja.

“Ekipa urgence je prišla dve uri prej, prosili smo jih, naj ga odpeljejo v bolnišnico, rekli so, da ni potrebno, ker so to normalni simptomi covida,” je med drugim zapisala novinarjeva življenjska sopotnica Andrea Topić, njen zapis je v celoti objavil hrvaški Index. Zapisala je tudi, da so desetkrat poklicali infekcijsko urgenco in zdravnika na infekcijskem oddelku. Trdili so, da mu ni treba v bolnišnico, čeprav so vztrajno prosili, naj ga sprejmejo. Prvi dan covida so jim v bolnišnici povedali, da v Republiki Hrvaški primanjkuje zdravil za preprečevanje hujših posledic covida, ki jih dajejo tovrstnim bolnikom. Vladimir Matijanić je imel sjogrenov sindrom in intersticijsko pljučno bolezen, sumili so še na dve avtoimuni bolezni, zato se ni mogel cepiti.

Topićeva je še pojasnila, da je bil že prejšnji večer slaboten, ni mogel zlahka na stranišče, strašno se je napihnil, grabil za stene, se utrudil v nekaj sekundah, a vsi so rekli, da je to normalno. V teh dveh dneh so poklicali urgenco najmanj 10-krat, če ne še večkrat. Vse z namenom, da bi ga sprejeli v bolnišnico. Zdravnik na infekcijski je rekel, da Matijanić ni imunsko oslabljen oziroma da ni imunološki bolnik, ker zdravilo decortin jemlje le en dan. “Kakšna logika?! Čeprav je Vlado pravilno navedel svoje imunološke bolezni in tiste, na katere obstaja sum. Vlado ni mogel verjeti, kaj sliši, ta posnetek si je vedno znova predvajal na mobitelu, saj ima njegov mobitel snemalnik, ki zaradi službe deluje samodejno. Seveda je prosil za sprejem v bolnišnico in sogovornik je rekel, da ni potrebe,” je skrušeno povedala njegova partnerka.

Naslednji dan se je novinar zbudil še bolj šibek, ni mogel niti do stranišča. Po več klicih so na infekcijski Topićevi rekli, da Matijanić ni za v bolnišnico in naj pač urinira v lonček, če ne more do stranišča. Po vztrajanju, naj ga odpeljejo v bolnišnico, se je reševalna ekipa končno odzvala, domov so mu prišli dat injekcijo, odpeljali pa ga vseeno niso. Ker ni mogel jesti, sta prosila za infuzijo – a to imajo zgolj v bolnišnici. Prosil je za infuzijo, a to imajo zgolj v bolnišnici. Po svojem odhodu sta se reševalca morala kmalu vrniti, vendar je bilo žal že prepozno.

Sara Kovač