Imate pogosto mrzle roke? Poglejte, kaj to pomeni

Foto: Pixabay

Mrzle roke so pogost pojav, a večina ljudi ne pozna vzroka. Mnogi so prepričani, da je to zgolj posledica nizke temperature v prostoru, precej pogosta pa je tudi teorija, da je za to kriva slaba prekrvavitev. A razlogov za mrzle roke je več. 

Čeprav je mraz največkrat krivec za mrzle roke, pa se vseeno zgodi, da imamo mrzle roke tudi takrat, kadar v prostoru ni mrzlo. Strokovnjaki za to navajajo več razlogov.

Pomanjkanje joda
V telesu vam lahko primanjkuje joda. Gre za snov, ki se v največji količini nahaja v morjih in oceanih in je ključnega pomena za naše zdravje. Jod namreč uravnava delovanje ščitnice. Če je v telesu izrazito pomanjkanje joda, bo ščitnica povečana, kar lahko povzroči veliko bolečin.

Mrzle roke zato, da telo poskrbi za organe
Mrzle roke so res lahko posledica prekrvavitve. Temperaturo naše kože namreč uravnavajo prav naše žile, preko katerih se po telesu pretaka s kisikom obogatena kri. Ko se živo srebro spusti, pa receptorji v koži nemudoma opozorijo naše možgane, ki nekoliko skrčijo žile, s čimer telo poskrbi za ustrezno temperaturo notranjih organov, na ta račun pa manj toplote prejmejo roke in noge. Ta pojav se lahko pri bolj občutljivih ljudeh ali ljudeh s slabšo prekrvavitvijo zgodi tudi ob najmanjši spremembi temperature zraka, opozarjajo na portalu News Health.

Ženske imajo dokazano večkrat mrzle roke
Strokovnjaki opozarjajo, da so k temu bolj nagnjene ženske. Ob enaki izpostavljenosti nižjim temperaturam bodo ženske imele mrzle roke in noge veliko prej kot moški. A to ne pomeni, da bi se znižala tudi njihova telesna temperatura. Ne, nižja temperatura je samo na površju kože žensk. Razlog za to pa je preprost – ženske vsebujejo več hormona estrogena, ki med drugim pomaga uravnavati delovanje žilnega sistema.

M. G.