fbpx

Izguba vonja je zgodnji indikator možne okužbe s COVID-19

foto: EPA

Več pacientov, ki kažejo simptome značilne za okužbo s koronavirusom, a še niso bili testirani oziroma čakajo na rezultate naj bi izgubili občutek za voh in okus, čeprav njihovi nosovi ostajajo prehodni in nezamašeni. Do izgube naj bi prišlo ne glede na to kako bolni so, nosni pršilci in kapljice pa ne zaležejo.

V petek, 20. marca 2020 so britanski otorinolaringologi, pozvali vse odrasle, ki izgubijo občutek za voh, naj se samoizolirajo za obdobje enega tedna, četudi ne kažejo drugih simptomov značilnih za COVID-19.

Zdravniki namreč ugotavljajo, da bi kakor poroča The Economic Times, po razpoložljivih zbranih podatkih izguba voha lahko bila indikator zgodnje zaznave okužbe s COVID-19.

Izguba voha ni povezana z zamašenim nosom
“Res želimo ozavestiti javnost, da je to znak okužbe in da bi se moral kdorkoli, ki izgubi voh samoizolirati,” je pojasnila predsednica Britanskega rinološkega društva, profesorica Claire Hopkins.

Vodja kardiologije v bolnišnici v Bresciji v Italiji, kjer trenutno zdravijo med 700 in 1.200 okuženih s COVID-19, dr. Marco Metra je povedal, da imajo skoraj vsi hospitalizirani skoraj enako zgodbo. “Vprašate o pacientovi ženi ali možu. In pacient odvrne, ‘Moja žena je ravno izgubila voh in okus a drugače je vse v redu.’ Tako da je najverjetneje okužena, in širi okužbo v blagi obliki.”

Do podobnih ugotovitev so prišli tudi ameriški raziskovalci na univerzi Rutgers. Asistentka pri otorinolaringologiji na Rutgersu, dr. Rachel Kaye je povedala, da so jo kolegi v New Yorku opozorili, da so številni pacienti, ki so se pritoževali zaradi izgube voha, kasneje bili pozitivni na COVID-19.

Dr. Clemens Wendtner z akademske univerzitetne bolnišnice Ludwig-Maximilian v Münchnu, je povedal da izguba voha pri pacientih COVID-19 ni trajna, a da je do izgube prišlo ne glede na to kako huda je bila oblika bolezni.

Ivan Šokić