Izguba vonja je zgodnji indikator možne okužbe s COVID-19

foto: EPA

Več pacientov, ki kažejo simptome značilne za okužbo s koronavirusom, a še niso bili testirani oziroma čakajo na rezultate naj bi izgubili občutek za voh in okus, čeprav njihovi nosovi ostajajo prehodni in nezamašeni. Do izgube naj bi prišlo ne glede na to kako bolni so, nosni pršilci in kapljice pa ne zaležejo.

V petek, 20. marca 2020 so britanski otorinolaringologi, pozvali vse odrasle, ki izgubijo občutek za voh, naj se samoizolirajo za obdobje enega tedna, četudi ne kažejo drugih simptomov značilnih za COVID-19.

Zdravniki namreč ugotavljajo, da bi kakor poroča The Economic Times, po razpoložljivih zbranih podatkih izguba voha lahko bila indikator zgodnje zaznave okužbe s COVID-19.

Izguba voha ni povezana z zamašenim nosom
“Res želimo ozavestiti javnost, da je to znak okužbe in da bi se moral kdorkoli, ki izgubi voh samoizolirati,” je pojasnila predsednica Britanskega rinološkega društva, profesorica Claire Hopkins.

Vodja kardiologije v bolnišnici v Bresciji v Italiji, kjer trenutno zdravijo med 700 in 1.200 okuženih s COVID-19, dr. Marco Metra je povedal, da imajo skoraj vsi hospitalizirani skoraj enako zgodbo. “Vprašate o pacientovi ženi ali možu. In pacient odvrne, ‘Moja žena je ravno izgubila voh in okus a drugače je vse v redu.’ Tako da je najverjetneje okužena, in širi okužbo v blagi obliki.”

Do podobnih ugotovitev so prišli tudi ameriški raziskovalci na univerzi Rutgers. Asistentka pri otorinolaringologiji na Rutgersu, dr. Rachel Kaye je povedala, da so jo kolegi v New Yorku opozorili, da so številni pacienti, ki so se pritoževali zaradi izgube voha, kasneje bili pozitivni na COVID-19.

Dr. Clemens Wendtner z akademske univerzitetne bolnišnice Ludwig-Maximilian v Münchnu, je povedal da izguba voha pri pacientih COVID-19 ni trajna, a da je do izgube prišlo ne glede na to kako huda je bila oblika bolezni.

Ivan Šokić

 • Andrej

  Na, poglej. Farmacija in industrija bi investirali milijarde v raziskave, rešitev je pa vsem še bližje kot na dosegu roke. V nosu.

  • samotoje

   Zanimivo. Pred sedmimi leti sem prebolel virusno pljučnico in bronhiolitis obenem. Takrat sem izgubil vonj za več kot dve leti. Vmes se je 3x ali 4x vrnil za nekaj dni in spet izginil. Nos nič zamašen. Otologi mi niso znali pomagati, nobene kapljice niso pomagale. Potem se je vonj vrnil sam od sebe. Tu bi znala biti povezava. Tudi v mojem primeru je šlo za virus.

   • koza

    jaz nimam mandljev, pred 14 dnevi sem imela angino, vse se zbira više od grla, brez vročine, še danes pokašljujem oz. izkašljujem, ostanem brez okusa in vonja, še danes ko gre nazaj nisem ziher da je minilo, mi je pa ena kolegica rekla, da najbolj pomaga med in cimet gor, par dni sem to jedla, in se je res naredil nos prepusten, lahko sem dihala, grlo pa ni tak hudo boleče, 1x na leto v prehodnem času se me to loti

 • Garbage man

  Ni res! To Gorile razglašajo po netu , da si operejo ime. FAKE NEWS!!!!!!!!!!!!!!!!

 • francelj3

  Izguba voha (ne izguba vonja). Izguba vonja bi bila, če bi nehal dišati ali smrdeti.

 • Bonbonjerić

  Ne pozabiti dati prej dol zaščitno masko preden vonjaš hrano.

 • Waltter

  To so vecinoma nebluoze ki jih nabijajo samo da cas mine, enako je z ibrufenom ko so spravli ven da je prepovedan v tem casu, dasiravno ni bilo in ni nobenega dokaza… Problem je panika ki posredno vpliva na te stvari. Ljudje so bolj dovzetni, ampak da si pred okuzbo brez vonja in okusa ki se ti potem vrne je malo brez podlage. Sploh ce to zraste na zeljniku britanskih zdravnikov. Vsakdo ki je imel izkusnje z britanskim zdravstvenim sistem ve da jim ni niti za verjet ce jim recejo dobro jutro tudi v tem primeru se mora clovek 100% prepricat ce je to res.