fbpx

Izsledki nove študije: Če vas ne bo ubila visoka starost, vas bo pa rak

Slika je simbolična. Foto: iStock

Dejstvo je, da staranje in rak predstavljata neizpodbitni življenjski dejstvi in med tem, ko človeštvo stremi k  upočasnitvi oz. zdravljenju enega ali drugega, je po novi študiji matematično dejstvo, da je morebitna smrt zagotovljena. 

Raziskovalca z univerze v Arizoni sta razvila splošen model za preučevanje staranja in začetka razvoja raka pri ljudeh. Pri tem sta predvidela, da je staranje temeljna in neizogibna lastnost večceličnega življenja, kot ga poznamo.

“Staranje je iz matematičnega vidika neizogibno dejstvo. Ni logičnega, teoretičnega in matematičnega izhoda, ki bi omogočal, da se temu ubeži,” je povedala Joanna Masel, soavtorica študije in profesorica evolucijske biologije na univerzi, poroča Phys.org. Skupaj z raziskovalcem Paulom Nelsonom sta svoje ugotovitve predstavila v študiji z naslovom “Medcelična konkurenca in neizogibnost večceličnega staranja”.

Pomembna je tudi interakcija med celicami
Sedanji modeli kažejo, da bi lahko, teoretično gledano, ustavili proces staranja za nedoločen čas, če bi izboljšali proces sodelovanja med celicami. Kakorkoli, treba se je zavedati, da sta sposobnost in končno preživetje večceličnega organizma odvisna ne le od učinkovitosti vsake posamezne celice, ampak od interakcije in sodelovanja med celicami.

Foto: iStock

Novo razvita teorija se razširi na obstoječe razmišljanje o tem, da se neuspeh odstranjevanja oslabljenih delov (vrste genov, ki so odgovorni za dedne lastnosti in variacije) s staranjem povečuje, kar pomeni, da se s staranjem povečujejo naše možnosti za smrt, in poleg tega dodaja, da bi se večcelični organizmi še naprej starali ne glede na to, ali bi izpolnili takšne izbirne procese ali ne.

Obojega se ne da preprečiti
Ko se staramo, se začneta dva procesa: celice se upočasnijo in poslabšajo, kar dokazujejo naši lasje, ki začnejo s starostjo siveti, lahko pa se hitrost celic močno poveča, kar predstavlja glavni vzrok za razvoj raka. “Ko se starate, večina vaših celic izgubi funkcijo,” je poudaril Nelson, vodilni avtor študije, citira Phys.org. “Hkrati pa nekatere vaše celice noro hitro rastejo. Če se znebite tistih slabo delujočih, torej počasnih celic, potem bi to omogočilo rakavim celicam, da se dodatno razširijo. Če to storite, ne morete storiti ničesar drugega,” je dodal Nelson.

Medtem ko lahko odpravite enega izmed problemov staranja, pa se medtem, matematično gledano, ne boste mogli izogniti drugemu. Če torej lahko upočasnimo proces staranja, bo to po drugi strani spodbudilo razvoj raka. Maselova pri tem poudarja, da ni pomembno, kako močno ju poskušate preprečiti.

H. M.