Izsledki nove študije: Če vas ne bo ubila visoka starost, vas bo pa rak

Foto: iStock

Dejstvo je, da staranje in rak predstavljata neizpodbitni življenjski dejstvi in med tem, ko človeštvo stremi k  upočasnitvi oz. zdravljenju enega ali drugega, je po novi študiji matematično dejstvo, da je morebitna smrt zagotovljena. 

Raziskovalca z univerze v Arizoni sta razvila splošen model za preučevanje staranja in začetka razvoja raka pri ljudeh. Pri tem sta predvidela, da je staranje temeljna in neizogibna lastnost večceličnega življenja, kot ga poznamo.

“Staranje je iz matematičnega vidika neizogibno dejstvo. Ni logičnega, teoretičnega in matematičnega izhoda, ki bi omogočal, da se temu ubeži,” je povedala Joanna Masel, soavtorica študije in profesorica evolucijske biologije na univerzi, poroča Phys.org. Skupaj z raziskovalcem Paulom Nelsonom sta svoje ugotovitve predstavila v študiji z naslovom “Medcelična konkurenca in neizogibnost večceličnega staranja”.

Pomembna je tudi interakcija med celicami
Sedanji modeli kažejo, da bi lahko, teoretično gledano, ustavili proces staranja za nedoločen čas, če bi izboljšali proces sodelovanja med celicami. Kakorkoli, treba se je zavedati, da sta sposobnost in končno preživetje večceličnega organizma odvisna ne le od učinkovitosti vsake posamezne celice, ampak od interakcije in sodelovanja med celicami.

Foto: iStock

Novo razvita teorija se razširi na obstoječe razmišljanje o tem, da se neuspeh odstranjevanja oslabljenih delov (vrste genov, ki so odgovorni za dedne lastnosti in variacije) s staranjem povečuje, kar pomeni, da se s staranjem povečujejo naše možnosti za smrt, in poleg tega dodaja, da bi se večcelični organizmi še naprej starali ne glede na to, ali bi izpolnili takšne izbirne procese ali ne.

Obojega se ne da preprečiti
Ko se staramo, se začneta dva procesa: celice se upočasnijo in poslabšajo, kar dokazujejo naši lasje, ki začnejo s starostjo siveti, lahko pa se hitrost celic močno poveča, kar predstavlja glavni vzrok za razvoj raka. “Ko se starate, večina vaših celic izgubi funkcijo,” je poudaril Nelson, vodilni avtor študije, citira Phys.org. “Hkrati pa nekatere vaše celice noro hitro rastejo. Če se znebite tistih slabo delujočih, torej počasnih celic, potem bi to omogočilo rakavim celicam, da se dodatno razširijo. Če to storite, ne morete storiti ničesar drugega,” je dodal Nelson.

Medtem ko lahko odpravite enega izmed problemov staranja, pa se medtem, matematično gledano, ne boste mogli izogniti drugemu. Če torej lahko upočasnimo proces staranja, bo to po drugi strani spodbudilo razvoj raka. Maselova pri tem poudarja, da ni pomembno, kako močno ju poskušate preprečiti.

H. M.

 • Olga_10

  K sreči ima Bog vedno zadnjo besedo!

  • bednick

   Rak doleti tudi vernike.
   Ne vem, če je to glih sreča.

   • baubau

    -sreča je,če se ob tem in kljub temu veren.

 • baubau

  Pa taka znanost po milijonih let je prišla di tistega,kar so vedeli neuki ljudje od začetka.

 • tarantela

  Sej se lahko tud prej obesmo, ni treba čakat na raka ali starost.

 • Novakec1

  In kaj je narobe z visoko starotjo, zblojenci.

 • dr Janez Sveti

  Izsledki nove študije: Če vas ne bo ubila visoka starost, vas bodo neumnosti neumnih “strokovnjakov”!
  DR Janez Sveti genij

 • Rožle

  Mislm no …..
  A tut na tem portalu toplo vodo odkrivate … !!?

 • slosin

  …… je po novi študiji matematično dejstvo, da je morebitna smrt zagotovljena….ha,ha,ha….to ti je študija…
  Jest vem brez ‘matematičnih dejstev’, da bo vsak, ki se je rodil, slej ali prej škripnu…

 • Balkica

  Če ne zboliš in umreš za rakom, imaš kar precej možnosti, da dosežeš visoko starost. Se je pa za vprašat: je to res sreča? Danes ljudje zlepa ne morejo umreti. Imajo zdravila za visok pritisk, za srce, antibiotike in še cel kup drugih pripomočkov, ki jih ohranjajo pri življenju.
  Danes je velikokrat problem, da človek sploh ne more umreti, ne more oditi in ne more se odrešiti muk tega sveta.
  Ogromno ljudi je obsojenih na vegetiranje, na ležanje v postelji, ki lahko traja tudi nekaj let.
  Kaj smo pridobili?

 • Valter BraniSlav

  Edini ki bo večno živel v naših srcih je in ostaja Josip Broz. Toliko je dobrega storil za nas da se ga bodo spominjale generacije. Zapisan bo tako kot kralj Matjaž

  • tohuvabohu

   Ja, še zdaj dela za nas. Če imam problem z zaprtostjo, se spomnim na tvojega idola in to res pomaga.

  • Bozz

   Dobro trolaš, hehe.

 • bubamara

  Včeraj gledal poročila na eni izmed SLO TV. Objavili so, da v SLO eden od štirih moških umre pred 65-im letom. Delati za penzijo ? Raje delam, da uživam ko še lahko.

  • Bozz

   Je kje kakšna statistika zakaj? Naj uganem srčno žilne bolezni so v vrhu vzroka smrti. Nehat moramo sladkor jesti, pa tudi kapi in infarkta ne bo. Ampak je huda reč. Sladkor zasvoji 8x bolj kot kokain. Še jaz imam probleme s to drogo. Pa še glavno gorivo za raka je.

   Ja, zato nam pa tako lepo pridno šopajo sladkor v vse kar je na trgovinskih policah. Money, money, money,… (pa še kaj drugega).

 • Jebem jim mater vse po spisku

  To so zenske krive ce bi vec dale bi dec dle zivu bo pa kmav to povprecje kvaru islam v slo bo vecja vrjetnost da vas bo muslic napadu kot imate seksa v tednu

 • Bozz

  Zdravilo proti raku obstaja in je zelo enostavno in preprosto in poceni v primerjavi s tisoči evri zmečenimi proč (ukradenimi s prevaro v bistvu) in s srednjeveškimi postopki rezanja tkiva iz telesa. S tem zdravilom ni potrebno rezati ničesar iz telesa. Ko bi ljudje vedeli kako preprosto je, bi vse te zdravnike, itd. ki v teh mesecih imajo propagandne oglase po poročilih za njihove drage postopke kakor zdravljenja, poslali nekam. V katran namočili potem pa perje po njih posuli.

  Se spomnite tistega filma Dragon heart z Denisom Quaidom v glavni vlogi, ki igra viteza in gre ubiti zmaja? Potem se pa po dolgem boju utrudita in se zmenita, da se ne bosta več napadala, ampak da bo zmaj pomagal služiti vitezu denar, češ da se bo pretvarjal, da umre vsakič ko bo kakšen kralj najel viteza, da zmaja pokonča. In kralji so vitezu zmetali ogromno denarja, da ubije zmaja. Vitez se je pretvarjal, da išče način kako ubiti zmaja in vedno, ko je nanj naletel sta zaigrala lažno igro zmajeve smrti. Vitez je videl, da je to zelo dobičkonosen posel in tako zmaja nikoli ni ubil.

  Ta prispodoba točno velja za našo resnično zgodbo fiktivnega boja med rakom (zmaj) in farmacevti, zdravniki (vitezi), mi ljudje in naše koruptivne vlade pa predstavljamo neumne kralje v tej zgodbi, ki za te raziskave zmečemo milijarde evrov stran.

  Ne bom povedal kaj to zdravilo je, ker sem že parkrat tudi tukaj na tem forumu poskusil, pa ljudje nočejo vedeti. Drugače ne morem reči. Vsem ljudem ga omenjam, ko debata nanese na to temo, marsikomu tudi zaradi tega, ker ima koga v družini, ki ima raka in mu hočem pomagati. Pa me samo debelo gledajo in nič ne verjamejo, zato sem obupal. Ljudje enostavno nočejo, da se jim pomaga. Potem pa umirajte za rakom. Napumpajte se z gorčičnim plinom (bojni strup iz 1. svetovne vojne), kar kemoterapija je, in umirajte na obroke. Enostavno ste ljudje preveč oprani in ne morete dojeti, da je raka pozdraviti preprosto, brez operacij, brez vnašanja strupa v telo (zaradi katerega večina pacientov umre) in večina vas sploh ne ve kaj rak sploh je. Raka imamo vsi v telesu. Da pa boste vedeli kaj mislim pa morate najprej vedeti kaj rak sploh je in zakaj se razbohoti, kar privede do bolezni, bolečin, itd. Tudi sam imam izkušnje s tem in sem se pozdravil čisto sam. Seveda sem se prej temeljito izobrazil kaj rak v resnici je. Itak pa nobenega ne bo zanimalo. Vsi boste še naprej požirali propagando na Dnevniku in v Odmevih, v bistvu reklame za njihove drage postopke.

  A se vam ne zdi čudno, da po vseh teh letih in miljardah vloženih v raziskave nam naši vitezi sploh ne vedo povedati nič konkretnega, samo nekaj bluzijo in komplicirajo zadeve, da ja ne bi ljudje razumeli in bi seveda še naprej podpirali z ogromnimi vsotami denarja te šarlatane.

  Ja, ta boj naših prevarantskih vitezov proti zmaju je preveč dobičkonosen, da bi povedali preprosto resnico kako pozdraviti raka poceni in preprosto.

 • Zima prihaja

  Zdravila proti starosti ni in ga ne bo.Osrecuje me do bom nekega dne umrl in da nisem obsojen na večnost .