Japonski znanstvenik odkril poseben gen, ki bo pomagal zdraviti raka in druge neozdravljive bolezni

Foto: iStock

Nobelovo nagrado na področju medicine in psihologije je prejel Japonec Yoshinori Ohsumi za odkritje skrivnosti o človeških celicah, ki svoje zdravje ohranjajo z recikliranjem odpadnih snovi. 

Japonski znanstvenik je odkril poseben gen, ki nadzoruje celično obnavljanje, ki je bolj poznano kot avtofagija in je pomembno zaradi razumevanja nastanka številnih bolezni, kot sta rak in Parkinsonova bolezen. Napake v teh genih namreč povzročajo bolezni, piše BBC.

 

Da telo samo uničuje lastne celice se morda ne sliši kot dobra stvar, vendar je avtofagija naraven proces obrambe, ki jo naša telesa ustvarijo, da preživijo. Ta omogoči telesu, da sproži stradanje celic, da se lahko bori proti napadalskim bakterijam in virusom. Prav tako odplakne stare ter naredi prostor novim celicam.

Raziskave je delal na kvasu
Okvara avtofagije je povezana s številnimi boleznimi v starosti, vključno z demenco. Raziskovanja gredo sedaj v smeri razvoja zdravil, ki bi lahko vplivala na obnovo celic v primeru številnih bolezni. Avtofagija je v medicini poznana že več kot 50 let, vendar ni bila dokazana, dokler japonski znanstvenik Ohsumi ni naredil eksperimenta s pekovskim kvasom v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja.

Nov korak k zdravljenju številnih neozdravljivih bolezni
“Njegovo raziskovanje na kvasu v preteklih letih je bilo ključno za odkritje glavnih genov in biokemijskih procesov, ki so značilni za avtofagijo,” je njegovo odkritje komentiral profesor David Rubinsztein z Univerze v Cambridgeu. Ta je še dejal, da je pomanjkanje sposobnosti obnove celic povezano s številnimi infekcijami, vrstami raka ter boleznimi, kot so Huntingtonova in Parkinsonova bolezen. Hkrati je še poudaril, da bo njegovo odkritje pomagalo zdraviti številna obolenja.

M. P.