fbpx

Je vaše srce staro toliko kot vi? Izračunajte.

Foto: Pixabay

Pri veliko ljudeh kronološka starost ne odraža dejanske starosti in stanja organov, predvsem srca. Zaradi nezdravega načina življenja in vedno večjih nevarnosti za bolezni srca in ožilja je srce pri mnogih veliko starejše, kot bi sicer moralo biti. Izračunajte, koliko je staro vaše srce.

Stres, nezdrava prehrana, pomanjkanje rekreacije in kajenje je le nekaj izmed razlogov za povečanje možnosti za nastanek bolezni srca in ožilja. V sodobnem življenjskem slogu pa vse to prevladuje in monogokrat se zgodi, da je srce posameznika v stanju veliko starejše osebe, kot pa je posameznikova dejanska kronološka starost.

Ameriški center za nadzor bolezni in preventivo je zato izdal priročen kalkulator, s katerim si lahko vsak posameznik izračuna starost svojega srca. Kalkulator upošteva glavne faktorje, ki navadno pripomorejo k večjemu tveganju za bolezni srca, kot so ideks telesne mase, krvni pritisk, kajenje, sladkorna bolezen in spol. Kalkulator prav tako pokaže 10-letno možnost nastanka kardiovaskularnih bolezni, kot so srčni napad ali kap.

Nekdo ima lahko mlajše ali pa starejše srce
Kot navajajo na portalu Obesity.about, ima tako lahko 30-letna ženska, ki ni nikoli imela težav z visokim krvnim tlakom, ne kadi, nima sladkorne bolezni in ima povprečen indeks telesne mase, srce staro 28 let. To pomeni, da je njeno srce bolj zdravo, kot bi pričakovali za njeno kronološko starost.

Na drugi strani pa ima lahko 45-letni moški z nekoliko povišanim krvnim tlakom, ki ni nikoli kadil in nima sladkorne bolezni, a je njegov indeks telesne mase močno povišan, srce staro kar 52 let.

Zdrav način življenja pripomore k mlajšemu srcu
Za boljše stanje srca pa lahko največ naredimo kar sami. Zdrave prehranjevalne navade in zdrav način življenja k temu močno pripomoreta. Zdravniki svetujejo redno gibanje, skrb za prehrano, odpoved cigaretam in dober spanec. Vsako noč od 7 do 9 ur.

M. G.