Kaj lahko o vašem zdravju povedo vaši nohti

Foto: Pixabay

Vaši nohti lahko o vas in vašem zdravju povedo več, kot si morda mislite. Čeprav se vam morda zdi, da so vaši nohti krhki po naravi, lahko to pomeni, da vam v telesu primanjkuje določenih ključnih snovi.

Lepi, urejeni in negovani nohti spadajo k urejenosti posameznika. Predvsem ženske pa temu namenijo še posebno veliko časa. A velikokrat se zgodi, da so vaši nohti že po naravi krhki, lomlljivi, ali pa imate na njih bele madeže. Za to pa lahko obstajajo tudi popolnoma zdravstveni razlogi.

Če so vaši nohti krhi in se hitro lomijo ali trgajo, lahko to pomeni, da vam v telesu primanjkuje magnezija. Pomanjkanje magnezija lahko vodi v več zdravstvenih težav, kot so visok krvni pritisk, tesnoba, bolečine v mišicah ter tudi krhost in lomljivost nohtov.

Beli madeži? Jejte več špinače
Druga pogosta ”napaka” na nohtih, ki pa nas lahko močno živcira, so beli madeži na nohtih. Pojav, ki ga je verjetno opazil že vsak, a temu niste namenjali večje pozornosti. Strokovnaki pravijo, da lahko te bele pike pomenijo, da vam v telesu primanjkuje cinka, navaja portal Little things.

A strokovnjaki si pri tem niso enotni. Nekateri so mnenja, da so tudi bele pike na nohtih posledica pomanjkanja kalcija, nekateri pa menijo, da gre za pomanjkanje beljakovin. Kljub temu pa priporočajo, da ko se vam na nohtih pojavijo beli madeži, je dobro, da jeste hrano, bogato s cinkom. Predvem so to špinača, fižol in gobe.

M. G.