fbpx

Kaj se dogaja s telesom, ko vas napade koronavirus?

Vrtojba, nekdanji mednarodni mejni prehod. Začetek preverjanja potnikov pri vstopu v Slovenijo (foto: STA)

S koronavirusom Covid-19 je po zadnjih podatkih bilo okuženih 126.258 ljudi po svetu. Koronavirus je trenutno prisoten v 124 državah, pričakovati pa je, da bo število držav z odkrito okužbo Covid-19 še naraščalo. Do zdaj je po uradnih podatkih umrlo 4.638 ljudi, 68.284 si jih je opomoglo. Dobre novice prihajajo s Kitajske, kjer so po uvedbi drakonskih ukrepov za zajezitev širitve koronavirusa zaprli še zadnjo začasno bolnišnico v Wuhanu.

Po skoraj dveh mesecih odlašanja je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) koronavirus Covid-19 le razglasila za pandemijo. Po poročanju Večernjega naj bi bil omenjeni koronavirus “podoben, a različen” od Sindroma akutne resipratorne stiske (SARS), kar naj bi bilo dovolj za informiranje javnosti o novem koronavirusu.

Koronavirus se širi kapljično, najpogosteje s kašljanjem ali kihanjem. Bolezen se začne v pljučih. Po trditvah WHO, podobno kakor SARS, tudi Covid-19 napade telo v treh korakih. Prvo pride do replikacije virusa, sledi imunološka hiperaktivnost, zatem pa agresiven napad na pljuča.

Začne se z oteženim dihanjem
Covid-19 je še posebej znan po ogromni količini replikacij virusa, kar je razlog za visoko nalezljivost. Po zadnjih ugotovitvah raziskovalcev na Johns Hopkins Bloomberg šoli za javno zdravje naj bi povprečen čas inkubacijske dobe bil pet dni. Poznamo pa primere, kjer je inkubacijska doba trajala tudi več kot dva tedna.

Koronavirus se sprva začne z lažjimi oblikami težav z dihali, nakar sledi vnetje pljuč, ki je lahko usodno. V nekaterih primerih lahko pride tudi do prekomerne reakcije imunskega sistema. Vemo, da so zaradi Covid-19 najbolj na udaru najstarejši.

Ivan Šokić