Kajenje marihuane je povezano s trajnim upadom IQ-ja

Foto: iStock

Uživanje marihuane je še posebej nevarno za najstnike, saj lahko v možganih povzroči trajne spremembe, ki so podobne znakom shizofrenije. Možgani se namreč v najstniških letih še razvijajo, zato lahko THC v njih pusti trajne posledice in povzroči motnje v razvoju, opozarjajo strokovnjaki iz univerze v Ontariu, ki so preučevali vpliv THC-ja na možgane najstnikov.

Marihuana sicer lahko povzroči občutek sproščenosti, evforije in dobrega počutja. Po drugi strani pa so pogosti stranski učinki anksioznost, strah in panika, še posebej, ko gre za visoke odmerke THC-ja. Pojavlja se kratkoročna izguba spomina, prav tako se izgubi občutek za realnost. To pa lahko povzroči manjšo efektivnost pri pouku ali na delovnem mestu.

Foto: iStock

Foto: iStock

Psihoza, halucinacije in blodnje
Mladostniki, ki uživajo marihuano, so še posebej izpostavljeni slabim vplivom na kognitivni razvoj, saj se možgani v najstniškem obdobju še razvijajo. Strokovnjaki pojasnjujejo, da veliki odmerki marihuane povzročajo akutno psihozo, halucinacije in blodnje. Prav tako je značilna izguba osebne identitete. Vsi ti simptomi so podobni tistim, značilnim za shizofrenijo.

Upad inteligence
Študija kanadskih strokovnjakov, ki je bila objavljena pred kratkim, potrjuje, da lahko THC izredno poškoduje strukturo možganov, zlasti v delu, ki pomaga pri komunikaciji. Kajenje marihuane je namreč povezano s trajnim upadom IQ-ja, tudi pri visoko izobraženih osebah, še poroča Jutarnji list.

Znanstveniki ocenjujejo, da nove vrste konoplje vsebujejo bistveno višje koncentracije THC-ja kot tiste pred tridesetimi leti. “To je izredno problematično,” opozarjajo.

N. K.