Kako daleč je razvoj zdravil proti covidu-19?

Zdravilo molnupiravir. (Foto: epa)

Pred dvema dnevoma so v Združenem kraljestvu kot prvi na svetu za komercialne namene odobrili uporabo zdravila proti novemu koronavirusu z generičnim imenom Lagevrio, znano tudi kot molnupiravir, ki je bilo izdelano s strani ameriških farmacevtskih podjetij Merck, Sharp & Dohme (MSD) in Ridgeback Biotherapeutics. Kljub temu, da je omenjeno zdravilo na trg prišlo prvo, pa nikakor ni edino, saj imajo farmacevtska podjetja po vsem svetu v fazi kliničnih testiranj še množico podobnih zdravil, za katere upajo, da bodo učinkovita proti kitajskemu koronavirusu.

Molnupiravir je protivirusno zdravilo, ki deluje na principu zaviranja razmnoževanja določenih virusov RNA in bazira na svoji predhodni različici, ki je bila razvita za zdravljenje gripe. Gre za t. i. predzdravilo (tj. zdravilo, ki samo po sebi nima ali ima le majhen farmakološki učinek in v aktivno obliko preide šele tekom presnove v organizmu) sintetičnega nukleozidnega derivata N4-hidroksicitidina (imenovanega tudi EIDD-1931), katerega protivirusno delovanje temelji na vnašanju napak pri kopiranju med replikacijo virusne RNA. V telesu se presnavlja v ribonukleozidni analog, ki spominja na citidin, β-D-N 4-hidroksicitidin 5′-trifosfat (imenovan tudi EIDD-1931 5′-trifosfat ali NHC-TP).

Obetavno proti gripi
Molnupiravir je na Univerzi Emory v ameriški Atlanti razvilo univerzitetno podjetje za inovacije zdravil, imenovano Drug Innovation Ventures at Emory (DRIVE). Leta 2014 je DRIVE začel s presejalnim projektom, ki ga je financirala agencija ameriškega obrambnega ministrstva DTRA (ang. Defense Threat Reduction Agency) z namenom, da bi našli protivirusno zdravilo, ki bi ga uporabili proti tedaj razširjenemu virusu venezuelskega konjskega encefalitisa (VEEV). Raziskave DRIV-a na področju zdravljenja VEEV-a so posledično pripeljale do odkritja že omenjenega EIDD-1931. Ko so to spojino spremenili v predzdravilo EIDD-2801 (molnupiravir), je zdravilna substanca pokazala učinkovitost tudi proti drugim virusom RNA, vključno z gripo, ebolo, vročično chikungunyo in različnimi koronavirusi. Še pred izbruhom epidemije koronavirusa so imeli molnupiravir za obetavno zdravilo proti gripi, kar so še posebej intenzivno raziskovali znanstveniki na Univerzi v Georgiji pod vodstvom profesorja Richarda Plemperja, konec leta 2019 pa je njihovo delo tudi obrodilo sadove, saj je ameriški NIAID (Nacionalni inštitut za alergijske in nalezljive bolezni) tedaj prižgal zeleno luč za začetek izvajanja prve faze kliničnih testov za uporabo molnupiravirja proti gripi.

Obetajoči učinki tudi proti covidu-19
Z izbruhom pandemije kitajskega koronavirusa se je raziskovalna skupina usmerila v preučevanje vpliva molnupiravirja na SARS-CoV-2 in zatem zdravilo uspešno uporabila za zdravljenje človeških celic, okuženih z novim koronavirusom. Plemperjeva skupina je v reviji Nature Microbiology objavila prvi dokaz, da je molnupiravir, ki ga je mogoče zaužiti peroralno, na živalskem modelu učinkovit proti novemu koronavirusu, in dokazala, da zdravljenje popolnoma zavira prenos virusa na nezdravljene stike v 24 urah. DRIVE je nato podelil licenco za klinične študije molnupiravirja na ljudeh podjetju Ridgeback Biotherapeutics s sedežem v Miamiju, ki je pozneje sodelovalo z Merck & Co. za nadaljnji razvoj zdravila. Konec letošnjega poletja so zaključili z zadnjo fazo kliničnih testiranj zdravila Lagevrio na ljudeh, čemur je pred dnevi sledila odobritev britanske Agencije za regulacijo zdravil in zdravstvenih izdelkov (MHRA), ki je odobrila splošno rabo zdravila v Združenem kraljestvu za paciente, pri katerih so ugotovili okužbo s koronavirusom.

Tudi druga podjetja ne zaostajajo
Čeprav se je zdravilo Lagevrio podjetij MSD in Ridgeback Biotherapeutics uspelo na trg prebiti prvo, pa imajo tudi drugi farmacevtski velikani na mizi razvoj lastnih zdravil, za katera upajo, da se bodo v boju proti kitajskemu koronavirusu izkazala za prav tako, če ne celo učinkovitejša kot molnupiravir. Na tem mestu enostavno ne moremo mimo ameriškega Pfizerja, ki je tik pred tem, da pridobi odobritev za svoje zdravilo ritonavir, ki ga bodo tržili pod generičnim imenom Paxlovid. Podjetje, ki je pozornost svetovne javnosti zbudilo že lani, ko je v sodelovanju z nemškim BioNTechom razvilo mRNA cepivo z generičnim imenom Comirnaty, za svoje zdravilo, ki se bo prav tako kot molnupiravir uporabljalo peroralno, trdi, da so klinična testiranja pokazala, da zmanjšuje možnost hospitalizacije ali smrti okuženih oseb za kar 89 odstotkov. Kljub takšnim visokoletečim napovedim pa v farmacevtskem gigantu iz New Yorka še vedno opozarjajo svetovno javnost, da te tablete niti pod razno niso nadomestilo za cepljenje, ki mora tako absolutno še naprej ostati prioritetna zaščita proti covidu-19.

Andrej Žitnik