fbpx

Ste v dvomih, da ste okuženi z novim koronavirusom ali pa gre zgolj za prehlad?

Foto: iStock

Član odbora bolnišnice Stanford je podal pomembne informacije glede novega koronavirusa, ki se v zadnjem času hitro širi po evropskem kontinentu. Glede na to, da ni veliko znanega o virusu, za katerega ni zdravila, je dobro poznati razliko med navadno gripo in koronavirusom. Zdravniki iz tujine so podali nekaj koristnih nasvetov glede zdravljenja in samopreverjanja. 

Pri tem je pomembno vedeti:

1. Če imate izcedek iz nosu in izkašljujete, imate navadni prehlad.
2. Koronavirusna pljučnica je suh kašelj brez izcedka iz nosu.
3. Ta novi virus ni toplotno odporen in propade pri temperaturi 26/27°C stopinj. Sovraži sonce.
4. Če nekdo kihne, kapljice letijo približno do treh metrov preden padejo na tla.
5. Če virus pade na kovinsko površino, bo živel vsaj 12 ur – torej, če pridete v stik s katero koli kovinsko površino – si roke čim prej umijte z milom ali razkužilom.
6. Na tkanini lahko preživi 6-12 ur. Običajni prašek za pranje perila ga bo ubil.
7. Pitje tople vode je učinkovito za vse viruse. Poskusite, da ne pijete tekočine z ledom.
8. Pogosto si umivajte roke, saj virus lahko živi na vaših rokah le 5–10 minut, toda v tem času se lahko zgodi marsikaj, lahko si drgnete oči, nehote se dotikate nosu in tako naprej.
9. Za preprečevanje okužbe bi morali tudi grgrati. Dovolj bo preprosta raztopina soli v topli vodi.
10. Ne morem poudariti dovolj – pijte veliko vode!

SIMPTOMI
1. Najprej bo okužil grlo, zato boste imeli vneto grlo, to traja 3 do 4 dni.
2. Virus nato preide v nosno tekočino, ki vstopi v sapnik in nato v pljuča, kar povzroči pljučnico. Ta traja približno 5 do 6 dni.
3. S pljučnico pride do visoke vročine in oteženega dihanja.
4. Zamašenost nosu ni tako običajna. Počutiš se, kot da se utapljaš.

Nujno je, da takoj poiščete pomoč.

Foto: epa

Pijte tekočino
Japonski zdravniki, ki obravnavajo primere Covid-19, so podali odlične nasvete: Vsakdo mora zagotoviti, da so usta in grla vlažna, nikoli suha. Vsakih 15 minut popijte nekaj požirkov vode. Zakaj? Tudi če virus pride v usta, jih bo pitna voda ali druge tekočine sprala skozi grlo in v želodec. Ko bo tam, bo vaša želodčna kislina ubila ves virus. Če redno ne pijete dovolj vode, lahko virus vstopi v vaš sapnik in v pljuča. To je zelo nevarno. Delite to z družino in prijatelji. Bodite pozorni na vse in morda si bo svet kmalu opomogel od tega koronavirusa.

Novi koronavirus več dni morda navzven ne kaže znakov okužbe. Kako lahko nekdo ve, če je okužen? Ko imajo vročino in / ali kašelj in odidejo v bolnišnico, je v pljučih ponavadi 50-odstotna fibroza in je že prepozno (fibroza ni reverzibilna). Tajvanski strokovnjaki zagotavljajo preprosto samopreverjanje, ki ga lahko opravimo vsako jutro. Globoko vdihnite in zadržite dih več kot 10 sekund. Če ga uspešno zaključite brez kašlja, brez nelagodja, togosti ali tesnosti itd., to dokazuje, da v pljučih ni fibroze. V bistvu to pomeni, da ni okužbe. V kritičnih časih se svetuje, da se vsakdo vsako jutro v okolju s čistim zrakom samopreveri.

Hana Murn