Ste v dvomih, da ste okuženi z novim koronavirusom ali pa gre zgolj za prehlad?

Foto: iStock

Član odbora bolnišnice Stanford je podal pomembne informacije glede novega koronavirusa, ki se v zadnjem času hitro širi po evropskem kontinentu. Glede na to, da ni veliko znanega o virusu, za katerega ni zdravila, je dobro poznati razliko med navadno gripo in koronavirusom. Zdravniki iz tujine so podali nekaj koristnih nasvetov glede zdravljenja in samopreverjanja. 

Pri tem je pomembno vedeti:

1. Če imate izcedek iz nosu in izkašljujete, imate navadni prehlad.
2. Koronavirusna pljučnica je suh kašelj brez izcedka iz nosu.
3. Ta novi virus ni toplotno odporen in propade pri temperaturi 26/27°C stopinj. Sovraži sonce.
4. Če nekdo kihne, kapljice letijo približno do treh metrov preden padejo na tla.
5. Če virus pade na kovinsko površino, bo živel vsaj 12 ur – torej, če pridete v stik s katero koli kovinsko površino – si roke čim prej umijte z milom ali razkužilom.
6. Na tkanini lahko preživi 6-12 ur. Običajni prašek za pranje perila ga bo ubil.
7. Pitje tople vode je učinkovito za vse viruse. Poskusite, da ne pijete tekočine z ledom.
8. Pogosto si umivajte roke, saj virus lahko živi na vaših rokah le 5–10 minut, toda v tem času se lahko zgodi marsikaj, lahko si drgnete oči, nehote se dotikate nosu in tako naprej.
9. Za preprečevanje okužbe bi morali tudi grgrati. Dovolj bo preprosta raztopina soli v topli vodi.
10. Ne morem poudariti dovolj – pijte veliko vode!

SIMPTOMI
1. Najprej bo okužil grlo, zato boste imeli vneto grlo, to traja 3 do 4 dni.
2. Virus nato preide v nosno tekočino, ki vstopi v sapnik in nato v pljuča, kar povzroči pljučnico. Ta traja približno 5 do 6 dni.
3. S pljučnico pride do visoke vročine in oteženega dihanja.
4. Zamašenost nosu ni tako običajna. Počutiš se, kot da se utapljaš.

Nujno je, da takoj poiščete pomoč.

Foto: epa

Pijte tekočino
Japonski zdravniki, ki obravnavajo primere Covid-19, so podali odlične nasvete: Vsakdo mora zagotoviti, da so usta in grla vlažna, nikoli suha. Vsakih 15 minut popijte nekaj požirkov vode. Zakaj? Tudi če virus pride v usta, jih bo pitna voda ali druge tekočine sprala skozi grlo in v želodec. Ko bo tam, bo vaša želodčna kislina ubila ves virus. Če redno ne pijete dovolj vode, lahko virus vstopi v vaš sapnik in v pljuča. To je zelo nevarno. Delite to z družino in prijatelji. Bodite pozorni na vse in morda si bo svet kmalu opomogel od tega koronavirusa.

Novi koronavirus več dni morda navzven ne kaže znakov okužbe. Kako lahko nekdo ve, če je okužen? Ko imajo vročino in / ali kašelj in odidejo v bolnišnico, je v pljučih ponavadi 50-odstotna fibroza in je že prepozno (fibroza ni reverzibilna). Tajvanski strokovnjaki zagotavljajo preprosto samopreverjanje, ki ga lahko opravimo vsako jutro. Globoko vdihnite in zadržite dih več kot 10 sekund. Če ga uspešno zaključite brez kašlja, brez nelagodja, togosti ali tesnosti itd., to dokazuje, da v pljučih ni fibroze. V bistvu to pomeni, da ni okužbe. V kritičnih časih se svetuje, da se vsakdo vsako jutro v okolju s čistim zrakom samopreveri.

Hana Murn

 • Unikatna

  Toliko je že nasvetov, da se ljudje lahko zmedejo…

  Noro,res noro se mi zdi, da bo sedaj Kitajska poslala Italiji ne vem koliko tisoč mask, respiratorjev itd. Od kje so sedaj to dobili, če vemo, da jim je marsikatera država donirala maske?

  • matjazr7

   Hja, če smo Slovenci poslali Kitajcem 1,3 milijona mask, bodo menda lahko nekaj tisoč le-teh darovali Italijanom. Mogoče Cerar že zbira maske tudi za Italijane, Slovenci smo odporni in jih ne rabimo. Vsaj tako sem slišal na RTV SLO in POP TV.

  • Andrej

   Na Slovaškem maske delajo zaporniki. Kitajci imajo ogromno zapornikov. Tudi pri nas imamo nekaj zapornikov, a naši menda ne smejo delat.

   • Unikatna

    To je napačno, da zaporniki ne smejo delati.

    • Andrej

     Pri nas v Kopru zaporniki nekaj štrajkajo, menda zaradi slabe hrane.

     • Unikatna

      Priporniki ali zaporniki?

 • Franci Pušenjak

  to so vsekakor pametne informacije. Obveščajte ljudi, da bodo bolj mirni, saj očitno ni vsak kih že korona kih!!

 • gorjanc

  Unikat. Ne gre za maske ,gre za respiratorje,ki s kisikom obogaten zrak “nasilno “potiskajo v pljuča,da se zaradi tekočine v pljučih ne zadušiš.

  Kitajci že zapirajo montažne bolnice in to opremo lahko dobavijo.To opremo pa so verjetno v tem času izdelali za svoje potrebe ,

 • Korl

  To, da so ljudje pravilno in čimprej ozaveščeni, kaj in kako si pomagat, oziroma prepoznavat bolezen je ZELO POMEMBNO in po moje – tudi prinaša največji USPEH pri premagovanju te bolezni.
  Ljudje so bolj sproščeni.
  Ni jih STRAH pred neznanim.

  To, to, HVALA za te koristne NAPOTKE !

 • Stajerka

  ….eh to ni res……NIJZ pravi, da zaposlen v UKC do 16. ure NI bil kužen, ker ni imel vročine…….po 16. uri pa ja……če so tako iskali potencialne okužene, ki so bili z njim v stiku, potem nam niti Bog ne more več pomagat……
  ……kake kretene mamo na tako odgovornih funkcijah……katastrofa!

  • Andrej

   NIJZ še vedno trdi, da nisi kužen, dokler ti ne dokažejo okužbe. Kitajci, Italijani, cel svet je ugotovil, da ko ti dokažejo okužbo si že za en teden zamudil. Ker pa bolj malo testirajo (ne testirajo po njihovem mnenju zdravih) jih bolj malo najdejo. NIJZ dela po birokratskih pravilih, KV pa po svojih. KV je naravni pojav in ima bolj prav kot vsa birokracija sveta skupaj.

 • Mademoiselle

  Hana Murn, vse od zgoraj naštetega so ovrgli. :)

  • samotoje

   Kdo je ovrgel?

 • lokec

  Jaz tako kihnem, da se kar hiša strese. Kaj bi to bilo?

  • samotoje

   Slaba gradnja.

   • Minovak

    Malo heca v tej stresni situaciji ne škodi, sicer pa bo tega potrebno, kar nekaj, da lažje prebijemo ta “hausarest”.

    • samotoje

     Meni prav pride, delam v miru.

 • MvH

  Ta novi virus ni toplotno odporen in propade pri temperaturi 26/27°C stopinj?
  Če bi bilo to res, se noben človek nebi okužil (razen zmrznjenih)!

 • Pero

  Kakšna 50% fibroza neki…kako lahko pišete take neumnosti, a ste normalni? V tem članku je zapisanih en kup neumnosti.

 • Minovak

  Novi 24 bi predlagal, da uvede posebno rubriko – forum, kjer bi lahko vsak, ki je, bodisi prebolel virus covid 19 ali pa dobil koristne informacije od drugod, napisal in opisal potek, tudi lastne izkušnje, da bodo ljudje več vedeli. Seveda pa bi to bil zelo resen forum, kjer bi napisali samo tisto, kar so doživeli ali izvedeli od drugih, ki so krizo, morda že prebrodili. V tej stresni situaciji bi bila, po mojem, to zelo koristna poteza, saj bi bilo lažje preživeti to neugodno obdobje, ko smo vezani le na svoje stanovanje..