Kdaj je zaradi mravljinčenja potrebno obiskati zdravnika?

Datum:

Pogosto se mravljinčenje v ramenih in nadlakti pojavi zaradi slabega položaja vratne hrbtenice in slabe prekrvavitve. Fizioterapevtka Suzana Petrčić pojasnjuje, da je v nekaterih primerih mravljinčenje lahko popolnoma nenevarno, na drugi strani pa razkriva, kdaj je čas, da obiščemo zdravnika. 

Občutek mravljinčenja se lahko pojavi kjerkoli v telesu, najpogosteje pa se to zgodi na rokah, natančneje na dlaneh in prstih. Zelo pogosto imamo mravljince tudi na stopalih in vratu, manj pogosto pa v predelu glave. S tem občutkom nam telo sporoča, da v organizmu nekaj ni v redu, pa čeprav so vzroki lahko popolnoma nenevarni, pojasnjuje fizioterapevtka Suzana Petrčić.

V nekaterih primerih lahko mravljinčenje spremljajo tudi drugi simptomi, kot so bolečine, srbečica ali boleče mišice. Takrat je mravljinčenje znak poškodovanega živca zaradi travmatičnih poškodb ali ponavljajočih poškodb živcev, poroča 24sata. 

Posledica številnih okužb
Mravljinčenje je lahko tudi posledica okužb, kot sta borelioza ali herpes, lahko pa se pojavi tudi zaradi diabetesa. Takšne poškodbe živca so poznane tudi pod imenom periferna nevropatija, saj vplivajo na živce, ki so oddaljeni od možganov in hrbtenjače. Periferna nevropatija se lahko sčasoma slabša, kar lahko povzroči tudi zmanjšano zmožnost gibanja ali pa celo invalidnost.

Bolečine v ramenih in mravljince v rokah lahko omilimo z vitamini E, B1, B6 in B12, ki so pomembni za normalno funkcioniranje živcev. Vitamine B je mogoče zaužiti s kvasom, jetrci, rižem, lešniki, mesom in jajci.

Foto: iStock
Foto: iStock

Šibkost in trenutna paraliza sta razloga za obisk zdravnika
V primeru mravljinčenja v rokah ali nogah je pomembno čimprej poiskati zdravniško pomoč. Simptomi, zaradi katerih morate nujno in čimprej obiskati zdravnika, so slabost in trenutna paraliza ter mravljinčenje v rokah, na vratnem predelu ali hrbtenici. Razlog za preplah so tudi kratke izgube zavesti in nezmožnost govora ali vida. V teh primerih je zelo pomembno čimprej odkriti vzrok in temu primerno ukrepati.

Nekaj dejstev in nasvetov:

 • Mravljinčenje po poškodbi
  V kolikor ste pred nedavnim imeli poškodbo, kot je zlomljena roka ali izpah, lahko ta povzroči okvare vratnih vretenc, ki so lahko vzrok za mravljinčenje v prstih.
 • Pri alkoholikih mravljinčenje ni nič nenavadnega
  Alkoholizem je lahko eden od vzrokov mravljinčenja rok, pojavi pa se zaradi primanjkovanja vitaminov ali slabih prehrambenih navad.
 • Najtežja posledica mravljinčenja je lahko multipla skleroza
  V kolikor pogosto čutite slabost in mravljinčenje, imate težave z ravnotežjem, pojavljajo pa se tudi težave z mehurjem, so to lahko znaki multiple skleroze.
 • Mravljinci po telesu so lahko znak avtoimunskih bolezni
  Kadar je prisotna avtoimunska bolezen, se mravljinci ne pojavljajo samo v rokah in nogah, temveč so prisotni na različnih delih telesa. V tem primeru obiščite zdravnika.
 • V kolikor predolgo sedite, se vmes večkrat razgibajte
  Mravljinčenje v rokah lahko ublažite s tem, da vsake toliko časa ramena razgibate s krožnimi gibi in lopatice primaknite skupaj. V tem položaju ostanite nekaj časa.

N. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...