fbpx

Kitajci razvili mobilno aplikacijo, ki uporabnike svari, kdaj so v nevarnosti pred okužbo s koronavirusom

Podzemna v Pekingu je te dni bolj prazna (foto: EPA)

Kitajska vlada je razvila mobilno aplikacijo, ki uporabnike opozori, kdaj so v neposredni nevarnosti pred okužbo s koronavirusom, zaradi katerega je do sedaj umrlo več kot 900 ljudi.

Kitajske oblasti so lansirale novo mobilno aplikacijo imenovano “detektor bližnjega stika”, ki naj bi uporabnike opozorila, kdaj so v nevarnosti pred okužbo s koronavirusom.

Vse, kar morajo narediti uporabniki aplikacije, je vnesti svojo telefonsko številko, ime in identifikacijsko številko. Zatem jih aplikacija sama obvesti, če so bili v stiku s kom, ki bi lahko bil okužen s koronavirusom.

Sicer ni znano, kako točno deluje aplikacija, oziroma kolikšna je natančnost takega opozorila. Po poročanju RT naj bi se “bližnji stik” v imenu aplikacije nanašal na vse, ki si delijo pisarno, učilnico ali domovanje s potrjenimi pacienti obolelimi za koronavirusom, ali pa so s takimi ljudmi potovali v javnem prometu.

Aplikacije, ki naj bi pomagale pri odkrivanju možnosti okužbe, so te dni v porastu na Kitajskem. Podobno aplikacijo, ki je uporabnike opozorila, če so potovali na vlaku ali letalu s kom, ki je okužen s koronavirusom, so pred tem razvili pri Qihoo 360, največji kitajski združbi za kibernetsko varnost. Svoj dodatek, ki uporabnike z zemljevidom opozarja, v katerih predelih države se je pojavil virus, so razvili tudi pri kitajskem spletnem iskalniku Baidu.

Po uradnih podatkih je do sedaj bilo okuženih 40.563 ljudi, 910 jih je umrlo, 3473 pa si jih je opomoglo. Po neuradnih podatkih naj bi število obolelih segalo preko 150 tisoč.

Ivan Šokić