fbpx

Kolarjeva: Za afere nismo krivi mi, ampak drugi

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc (Foto: Bobo)

Po enem letu vodenja je ministrica Kolarjeva s seboj zelo zadovoljna, saj je v državnem proračunu za 2015 izpogajala več kot 100 milijonov evrov. Hkrati se ne čuti odgovorna za številne afere v zdravstvu. 

Na današnji novinarski konferenci ministrstva za zdravje ob prvi obletnici vlade Mira Cerarja smo lahko slišali precej presežnikov. Ministrica Milojka Kolar Celarc je delo svojega resorja v tem letu ocenila kot zelo dobro. »V tem letu smo naredili več kot je bilo prej narejeno v celem mandatu ali pa še dlje,« je povedala.

Vsako leto več denarja za zdravstvo
Zlasti zadovoljna je z obsegom sredstev za njeno ministrstvo, ki za letos obsegajo že skoraj 107 milijonov evrov. Gre za skoraj petino več denarja oziroma 19,2 milijona več kot lani.

Trend povečevanja izdatkov za zdravstvo se bo nadaljeval tudi v naslednjem poračunskem obdobju. Prihodnje leto ministrica načrtuje za 24, za 2017 pa kar za 35 odstotkov več davkoplačevalskega denarja kot letos.

Ministrica se je še pohvalila, da je njena ekipa zagotovila dodatna sredstva za izvajalce javnih storitev, več denarja je bilo namenjenega tudi za skrajševanje čakalnih dob. Prav tako so na ministrtvu podprli povečanje števila referenčnih ambulant v tem letu za 150, problem družinskih zdravnikov na primarni ravni pa rešujejo z napovedanimi 300 novimi mesti za specialiste na tem področju v prihodnjih treh letih.

 

Leto afer
Manj zgovorna pa je bila ministrica pri vprašanju afer, ki v zadnjem obdobju pretresajo slovensko zdravstvo. Ministrica vztraja, da zanje ni krivo ministrstvo, pač pa vodstva javnih zavodov in drugi, ki bi morali poskrbeti, da do njih ne bi prišlo.

Ministrica je zagotovila, da je naredila vse za preprečitev stavke medicinskih sester, ki je napovedana za 8. oktober. Ni pa po njenih besedah ministrstvo odgovorno za izplačilo nadur v posamezni zdravstveni ustanovi. »Če je za vse odgovoren in kriv minister za zdravje,« pravi »potem zdravstvenih zavodov ne potrebujemo.«

B. K.