fbpx

Koliko rdečega mesa lahko v resnici pojemo?

Foto: Pixabay

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila poročilo raziskav o vplivu uživanja rdečega mesa in mesnih izdelkov na naše telo. Ugotovitve kažejo, da je prekomerno uživanje rdečega mesa in predvsem mesnih izdelkov povezano z nekaterimi oblikami raka, zato so oblikovali priporočila zdravega prehranjevanja za zmanjšanje tveganja.

V poročilu so rdeče meso uvrstili v kategorijo verjetno rakotvornih snovi, mesne izdelke pa v najvišjo kategorijo rakotvornih snovi za človeka, skupaj s tobakom in azbestom. Potrebno je sicer poudariti, da ne gre za enako stopnjo ogroženosti, pa vendar so posledice gotovo vidne na daljši rok.

Uživanje mesnih izdelkov povezano z več vrstami raka
Raziskovalci ugotavljajo, da je prekomerno uživanje rdečega mesa in mesnih izdelkov povezano z nastankom predvsem raka debelega črevesa, nakazana pa je tudi povezava z rakom želodca, žleze slinavke in dojke, vendar dokazi niso prepričljivi. Kljub vsemu pa upoštevanje uravnotežene prehrane gotovo ni odveč.

Koliko rdečega mesa je nevarno? 1

Priporočeno je manj mesa in več rib
Nacionalna priporočila zdravega prehranjevanja na jedilniku vključujejo uživanje naslednjih živil:

  • rdečega mesa največ dvakrat do trikrat na teden,
  • belega mesa (perutninsko meso) do trikrat na teden,
  • rib pa vsaj enkrat do dvakrat na teden.

Pestra in uravnotežena prehrana vključuje veliko sadja in zelenjave, žit, zdravih maščob in veliko vode, meso pa predstavlja pomemben vir beljakovin, ki jih telo nujno potrebuje zlasti v obdobju rasti in razvoja, pa tudi v kasnejših obdobjih življenja. Problem pogostega uživanja mesa je tudi v velikem deležu skupnih in nasičenih maščob v mesu, ki imajo za telo nizko hranilno, a visoko energijsko vrednost. Dodatna nevarnost mesnih izdelkov pa se skriva v velikih količinah dodane soli in aditivov, ki naredijo mesnine “tako okusne”.

A. D.