fbpx

Kopalci, pozor: Pri kopanju lahko staknete mišjo mrzlico

Prihaja poletje in težko pričakovana ohladitev v vodi. Pozorni moramo biti na marsikaj več kot samo na sončno zaščito. V vodi vas lahko manjša nepozornost stane celo okužbe z mišjo mrzlico. Upoštevajte naslednja priporočila in naredite nekaj za svojo varnost.

Pred vrati je težko pričakovano poletje, višje temperature in pričetek kopalne sezone, ki na celinskih vodah traja od 15. junija do 31. avgusta, na morju pa od 1. junija do 15. septembra. Vsi radi skočimo na daljši vikend ali dopust na morju, ob jezeru ali reki. Poleg sončne zaščite pa moramo biti pozorni tudi na ostale dejavnike.

Kot opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, moramo biti pri kopanju v površinskih vodah (rekah, jezerih in morju) pozorni predvsem na to, da se ne kopamo na nenadzorovanih površinah, ampak le tam, kjer se spremlja kakovost vode.

Ne kopajte se po močnem dežju
Zaradi padavinskega spiranja površin se v zaledju kopalnih voda lahko poveča mikrobiološka in kemijska onesnaženost vode, zato posebej odsvetujemo kopanje po močnem dežju. Prav tako pa je povečana nevarnost poškodb in utopitev. Slednja je možna zaradi povečanega pretoka vode (motnost vode, brzice, plavajoči predmeti v ali na vodi …), na morju pa zaradi visokih valov in tokov pri plimovanju. Pozivamo vas, da ob poslabšanju vremena čim prej odidete iz vode.

Ne požirajte vode
Zlasti otroci radi med plavanjem požirajo vodo, kar pa ni ravno najbolje. Zavedati se moramo, da kopalna voda ni pitna in je ne smemo uporabljati za pripravo hrane. Priporočamo, da se po kopanju čim prej oprhate s pitno vodo.

V vodo vstopajte postopoma
Pozorni moramo biti tudi na nizke temperature, posebej ob začetku kopalne sezone in ob ohladitvah. Kadar je voda nizkih temperatur, v vodo vstopamo postopoma in ne pregreti. Če pa se že odločite za skok v vodo, se najprej prepričajte o ustreznosti globine in vidljivosti dna na dotičnem mestu.

Prisotnost izločkov glodavcev
Posebej pozorni morate biti na izločke glodavcev, če se kopate na bregovih kopalnih območij, naravnih kopališč ali nenadzorovanih površinskih vodah. S kopanjem na prej omenjenih območjih ste namreč izpostavljeni izločkom glodavcev pri dejavnosti v naravi, kar pa lahko pripelje celo do okužbe z virusom mišje mrzlice, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Zaščita pred soncem
Največkrat želja po zagorelosti prevladuje nad željo po zdravju. Zato bodite še posebej pozorni na ustrezno zaščito pred soncem. Omejite izpostavljenost soncu, posebej v času, ko je moč sončnih žarkov največja, to je med 10. in 16. uro. Ne zadržujte se predolgo na soncu in raje poiščite senco in se ustrezno zaščitite s primernimi oblačili, pokrivali, očali ali sredstvi za zaščito kože pred soncem.

Zavedajte se, da se na kopalnih območjih kopate izključno na lastno odgovornost, na naravnih kopališčih pa za varnost skrbijo tudi reševalci iz vode.

S. K.