fbpx

Kreganje vam ne žre samo živcev, ampak tudi vitamine

Foto: iStock

Da je največ vitaminov v ekološko pridelanem sadju in zelenjavi ter polnozrnatih živilih, ni novost. Je pa vsekakor zanimiv podatek, da vam težko pridobljen vitamin C “požre” že ena ura prepira.

Zdravo telo potrebuje za optimalno delovanje veliko hranil: vitamine, rudnine, ogljikove hidrate, maščobe, beljakovine, pa tudi vodo in kisik. Sam človeški organizem proizvaja zelo malo vitaminov, zato jih moramo vsak dan znova pridobivati s hrano.

Osnovne informacije o vitaminih
Vitamini veljajo kot pogon naše prenove; zaradi njih smo sveži, čili in zdravi. S pomočjo vitaminov se v našem telesu razgrajajo različne kovine, kot so cink, baker, železo in druge, ki brez sodelovanja vitaminov niso uporabne. Šele ko so povezane z vitamini, začnejo delovati v naši presnovi in prehajati v kri.

Vitamine v osnovi delimo na dve skupini:

  1. topne v vodi (B in C), ki se izločajo s sečem in znojem, zato jih moramo dnevno uživati;
  2. topne v maščobah (A, D, E in K), ki se lahko nakopičijo v celicah in postanejo strupeni.
Najboljši viri vitaminov
Posebno veliko vitaminov vsebujejo polnozrnati izdelki, oreščki in jajca, tudi v kvasu in jetrih. Ne smemo pozabiti na meso, ribe in mlečne izdelke domače slovenske reje. Odličen vir vitaminov so vse vrste sadje in zelenjava, vendar predvsem v primeru, če so to ekološko pridelani, slovenski izdelki. Ob prevozu svežega sadja in zelenjave iz daljnih krajev se veliko hranil izgubi, prav tako pa so jim dodani različni škodljivi aditivi za podaljševanja roka trajanja.

 

Najbolj bogata z vitamini je hrana lokalnih pridelovalcev (Foto: iStock)

Najbolj bogata z vitamini je hrana lokalnih pridelovalcev (Foto: iStock).

Za ravnovesje v telesu potrebujemo vse vitamine
Za uravnoteženo delovanje notranjih organov in dobro psihofizično počutje je pomembno, da zaužijemo zadostno količino uravnotežene in ekološko pridelane prehrane ter s tem primerno količino vitaminov ter drugih hranilnih snovi. V spodnji preglednici vam prikazujemo pregled pomembnih vitaminov in v kateri hrani jih najdete.

VitaminZakaj je pomemben? Za:V katerih živilih je? V:
Asluznico, kožo, oči, kri, prebavne sokove, celična jedrazeleni in rumenordeči zelenjavi, jetrih
Dkosti, zobe, živce, rast, strjevanje krviribah, ribjem olju, jajcih
Eimunsko zaščito celic, srčno mišico, prekrvavitevoreščkih, semenih, rastlinskih oljih
Kstrjevanje krvi, izgradnjo kostizeleni zelenjavi, zelju, rumenjaku
B1, B2, B3, B5, B6, B12

 

spomin, živce, rast, tek, presnovo hranil v telesu, celično dihanje, kožo, oči, lase, nohte, izkoristek maščob, imunska telesa, celično energijooreščkih, semenih, kalčkih, pustem mesu, kvasu, mleku, jajcih, semenih, mesu, ribah, stročnicah, bananah, avokadu, siru, mleku
Folna kislinapresnovo beljakovin, rdeče krvničke, celična jedra, možgane, tek, želodčno kislinojetrih, zeleni zelenjavi, pivskem kvasu
Vitamin Cimunsko zaščito, proizvodnjo hormonov, vezivno tkivo, celjenje ransadju, paradižnikih, zelenjavi

 

Povečana potreba po vitaminih v zimskem obdobju in pri stresu
Večjo potrebo po vitaminih telo čuti predvsem v zimskem obdobju ter stresnih obdobjih, ko je naš imunski sistem bolj obremenjen. Ura prepira namreč v telesu pokuri štirikrat več vitamina C, kot ga sicer porabi telo ob normalnem delovanju. Prav tako se poveča poraba vseh vitaminov v telesu ob nižjih temperaturah, prehladih, virusnih in bakterijskih obolenjih, zato bo potrebna v naslednjih mesecih še večja pozornost pri zdravem in uravnoteženem vnosu hranil.

A. D.