fbpx

Loredan v zdravstvo vnaša novo tveganje – (okužene) potnike iz Kitajske

Foto: epa

Po svetu vse več držav sprejema omejevalne ukrepe za potnike iz Kitajske, ki se sooča z največjim valom okužb z novim koronavirusom doslej. Države članice EU in schengenskega območja zanje niso uvedle obveznega testiranja in zaščitnih mask, temveč so v sredo sprejele zgolj tovrstna priporočila, poroča STA. Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je  glede odziva Slovenije dejal, da samostojno ne bomo sprejemali nobenih ukrepov.

“V epidemijo smo šli skupaj z Evropo in skupaj moramo tudi vztrajati naprej, ker se je jasno pokazalo, da samo s solidarnostjo pridemo skozi najtežje krize. Vsako soliranje katerekoli države pomeni nekaj, kar ni v redu na srednji in dolgi rok,” je dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki ga očitno, bolj kot solidarnost z razpadajočim zdravstvenim sistemom v Sloveniji, skrbi solidarnost z Evropo. Usklajeni odziv EU po sredinem sestanku zdravstvenih strokovnjakov iz držav članic ostaja na ravni priporočil: nošenje zaščitne maske in upoštevanje zdravstvenih ukrepov ter naključna testiranja potnikov. Kako se “priporočila” obnesejo v Sloveniji, je vsem dobro znano, zato je ministrovo ravnanje – sploh glede na trenutno stanje v zdravstvu – najmanj neodgovorno.

Medtem ko bomo v Sloveniji “solidarno”potnikom iz Kitajske nastežaj odprli vrata, pa so v Italiji, Franciji in Španiji že pred sestankom začeli s testiranjem potnikov iz Kitajske. Za prihod v Francijo je od danes negativen test pogoj za vkrcanje na letalo na Kitajskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nemški zdravstveni minister Karl Lauterbach je danes dejal, da bo v kratkem negativen test za potnike iz Kitajske kot pogoj za vstop v državo zahtevala tudi Nemčija, obvezno testiranje potnikov iz Kitajske pa sta danes napovedali še Švedska in Belgija. Od danes naprej tudi ZDA od potnikov iz Kitajske zahtevajo negativen test oziroma dokumentacijo, ki potrjuje, da je oseba v zadnjih 90 dneh prebolela covid. Podobne omejitve so sprejele še Kanada, Avstralija, Japonska, Južna Koreja, Združeno kraljestvo in Indija, po navedbah AFP pa so določene omejitve sprejeli tudi v Katarju, Maroku in Gani.

Minister Bešič Loredan uživa ne samo premierjevo zaupanje, ampak tudi Golobovo “neizmerno občudovanje” (Foto: STA)

Medtem ko predsednik vlade Robert Golob pravi, da se lahko njegovi vladi zahvalimo, da covida ni več (“Tej vladi očitno nihče ne bo pripisal nobenih zaslug za to, da covida ni več, ampak nič za to,” je pripomnil v intervjuju za Dnevnik), smo že poročali, da na Kitajskem nimajo tovrstne sreče. Od tam namreč prihajajo zastrašujoče vesti o ponovnem in izjemnem porastu okuženih z virusom covida. Še do nedavnega so Kitajsko pretresali protesti zoper drakonskih omejitvenih ukrepov, komunistična partija pa je naposled popustila in sprejela novo filozofijo spoprijemanja z virusom. Kljub temu da tamkajšnji krematoriji niti ne dohajajo visokega števila umrlih, je Kitajska za državljane že umaknila ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, v naslednjih dneh pa napovedujejo še konec karantene za tujce. Odprtja države se veselijo predvsem domačini, ki bodo zdaj končno po nekaj letih svobodno potovali po svetu.

“Sem vesela, a obenem sem ostala brez besed. Če se država ponovno odpira, zakaj sem morala trpeti vsa zaprtja, politiko ničelne tolerance do covida, vsakodnevna testiranja? Več kot dve leti smo bili bolj ko ne zaprti, nato so se čez noč odločili, da covid-19 ni tako zelo resna bolezen. Pa res ni? V zadnjem tednu so zboleli vsi člani moje družine, mnogi v naši stolpnici so umrli, oblasti pa zdaj k nam vabijo še turiste,” je po navedbah Slovenskih novic za BBC povedala Rachel Liu iz Šanghaja. Tako kot ona ni najbolj vesela tujih turistov, pa tudi v mnogih tujih državah niso najboj navdušeni nad trumo kitajskih turistov, ki menda že množično povprašujejo po turističnih aranžmajih. Upravičeno se je namreč bati, da bodo neovirano prinesli s seboj tudi virus – in posledično seveda obremenili zdravstvene ustanove po svetu. Sploh v tistih državah, kjer solidarno ne bomo sprejemali ukrepov. STA poroča, da so v Pekingu kritični do vseh omejitev – čeprav so bili do sedaj prav oni tisti, ki so jih izvajali najbolj rigorozno. Ko je Kitajska v začetku decembra ukinila politiko ničelne tolerance do covida-19, je temu sledil skokovit porast števila okužb. V prvih treh tednih decembra naj bi se po ocenah okužilo okoli 248 milijonov ljudi, ob praznovanju kitajskega novega leta pa ponovno pričakujejo astronomske številke.

Slovenija ne namerava uvajati omejitev potovanj in vstopa v državo
“Tukaj bomo solidarni z Evropo in tako, kot se bo odzvala večina evropskih držav, tako se bomo tudi mi,”
je minister Loredan potrdil za nekatere druge medije in dodal, da obveznega testiranja kitajskih državljanov v Sloveniji ne bo, razen če bodo priporočila jasna za vse evropske države in bodo sistemska za vso EU. Tudi z NIJZ-ja so v sredo sporočili, da Slovenija v tej fazi ne namerava uvajati omejitev potovanj in vstopa v državo. “Slovenija pozorno spremlja razmere, nadaljuje dober sistem epidemiološkega spremljanja, testiranje primerov, sledenje različic, spremljanje odpadnih voda in zaščito prebivalstva s cepljenjem proti covidu-19,” so po navedbah N1 pojasnili. Srečo imamo edino v tem, da Slovenija s Kitajsko nima neposredne letalske povezave – tako lahko upamo, da bodo turisti s Kitajske na poti do nas deležni testiranja v kateri od držav, kjer jih zdravje svojih državljank in državljanov skrbi bolj od nesmiselne “solidarnosti” do EU institucij, ki očitno menijo, da je obvezno testiranje potnikov iz Kitajske neupravičeno. Je pa tudi res, da si tovrstno solidarnostno politiko v drugih evropskih državah veliko lažje privoščijo kot pri nas, kjer smo tudi v relativno normalnih covid razmerah lahko veseli, če sploh pridemo zdravnika. Če bo zaradi ministrove soldarnosti prišlo do popolnega kolapsa, bo seveda spet okrivil interesne skupine oziroma s prstom pokazal na nekoga tretjega, kot mu je v navadi.

Sara Kovač