fbpx

Mestni vrvež slabi delovanje možganov, narava jim pomaga

Foto: iStock

Znano je, da narava blagodejno vpliva na naše telo. Svež zrak in gibanje nas ohranjata pri zdravju in vitalnosti. Kakšen pa je učinek narave na delovanje možganov?

Vpliv narave na možgane
Decembra 2008 je Mark Berman, znanstvenik Univerze v Michiganu, objavil študijo, v kateri je dokazal pozitiven vpliv narave na mentalne sposobnosti sodelujočih v študiji. Vsakemu izmed udeležencev je priskrbel GPS (angl. global positioning system) napravo. Pol naključnih izbrancev je poslal na sprehod v botanični vrt, drugo polovico pa vzdolž ene najbolj prometnih ulic v mestu. Sprehajalci iz botaničnega vrta so bolje opravili teste, ki so merili zbranost in delovni spomin, od tistih, ki so se vrnili iz mesta. Slednji so bili po sprehodu tudi slabše razpoloženi. V drugem poskusu je novim udeležencem kazal fotografije. Ponovno je sodelujoče naključno razdelil v dve skupini: enim je kazal fotografije, ki so prikazovale motive iz narave, drugim pa fotografije s prizori iz urbanega življenja. Berman je ugotovil, da že motiv fotografije vpliva na našo sposobnost usmerjanja pozornosti: “Ko gledamo fotografijo prenatrpane ulice, si predstavljamo, kako je biti tam. Takrat nam pozornost upade.”

Mestni vrvež ne vpliva samo na zbranost, pač pa tudi na samoobvladovanje
Ko hodimo po ulici, so naši možgani dobesedno bombardirani: tu prodajajo najnovejše modele iPoda, nekaj korakov naprej razprodajajo puloverje iz bombaža, nato čevlje zadnje mode, kopalke za vroče dni, na vogalu unikatni nakit iz stekla in že v naslednji izložbi raznovrstna ličila, kreme in podobno.

Naše možgane lahko sprehod po ulici preveč obremeni, zato smo manj sposobni samoobvladovanja in imamo več možnosti, da bomo kupili čevlje, ki jih ne potrebujemo, ali pa za malico izbrali čokoladno slaščico namesto zdrave sadne kupe, izkupiček na koncu dneva pa bo preveč zaužitih kalorij ter preveč zapravljenega denarja.

Pomagajte si s posnetkom na youtube
Za boljše delovanje možganov se zjutraj – če je le mogoče – napotite v naravo vsaj na 15-minutni sprehod. Če hodite na delo peš, lahko morda izberete manj prometno pot? Bodite pozorni na vašo okolico: drevesa, ptice, trave, rože …opazujte vse lepote okoli sebe.

Ob slabem vremenu ali stiski s časom morda lahko zadostuje že kratek filmček s podobami narave (uporabite lahko kar YouTube) ali pa si še v zavetju postelje vklopite glasbo z zvoki narave in nekaj minut uživajte v čudovitih podobah, ki se vam bodo risale pred očmi.

A. D.