fbpx

Možganska kap ne grozi več le starejšim: COVID-19 jo lahko povzroči že pri mladih

Možgani (Foto: YouTube)

Možganska kap ne ogroža le starejših. Nova znanstvena spoznanja kažejo na to, da lahko ta prizadene tudi mlajše, če bolehajo za COVID-19. To potrjuje vse več strokovnih študij. Na udaru so osebe stare med 30 in 40 let. Je pa res, da zdravniki poudarjajo, da gre za lažje primere. Vzrok za to je hitrejše strjevanje krvi kot posledica te nove bolezni. 

Če ste mislili, da možganska kap ogroža predvsem starejšo populacijo, se zelo motite. Nova spoznanja zdravnikov kažejo na to, da lahko možganska kap prizadene tudi mlajše, če so poprej zboleli za COVID-19. To potrjuje vse več znanstvenih raziskav. Na udaru so osebe stare okoli 30 in 40 let. Je pa res, da zdravniki poudarjajo, da gre za lažje primere. Vzrok za to tiči v hitrejšem strjevanju krvi, ki ga ta nova bolezen povzroča, poroča wiadomosci.onet.

Nevrokirurg iz New Yorka po imenu Thomas Oxley, je skupaj z nekaterimi drugimi znanstveniki razkril podrobnosti zdravljenja petih oseb, med katerimi so bile vse mlajše od 50 let ter imeli blažje znake okužbe z novim virusom, ali pa teh sploh niso imeli. Ob tem so dejali, da naj bi virus pospeševal strjevanje krvi v večjih arterijah, kar posledično povečuje možnost možganske kapi. Možnost za možgansko kap naj bi bila kar do sedemkrat višja, in sicer pri mladih osebah. Večina teh oseb je bila poprej zdrava in je kazala zgolj blage simptome bolezni, ali pa teh sploh ni bilo.

Foto: epa

Možganska kap lahko na človeku pusti resne zdravstvene posledice, če se nemudoma ne ukrepa. Ko je namreč pretok krvi zaustavljen, možganske celice nepovratno odmirajo, posledično pa prihaja do resnih možganskih poškodb. Prav zato je najbolj učinkovita oblika zdravljena to, da se očisti žile in arterije, ampak že v šestih urah, včasih morda zadostuje tudi 24 ur.

Znanstveniki že nekaj časa domnevajo, da novi virus napada možgane
Že v začetku aprila so se pojavili prvi dokazi, da lahko koronavirus resno poškoduje možgane. Pri neki pacientki s COVID-19 so namreč zaznali prisotnost encefalitisa, torej vnetja možganov, kar utegne pustiti nepopravljive posledice. Spoznanje nevrologom povzroča sive lase, saj so doslej domnevali, da novi virus ne napada možganov.

Domen mezeg